WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаПедагогіка, Сценарії виховних заходів → Різноманітність птахів - Урок

Різноманітність птахів - Урок

Тема. Прес-конференція "Різноманітність птахів".

Мета: розширити знання учнів про представників класу Птахи, показати їх різноманітність, особливості будови та способу життя, пристосування до середовища;

ознайомити з характерними ознаками представників надряду Безкілеві птахи та Пінгвіни, з представниками кілегрудих фауни України;

продовжувати розвивати комунікативні та соціальні компетентності учнів;

виховувати свідоме ставлення до природи, її багатств та її захисту.

Тип уроку: узагальнення та систематизації знань учнів.

Форма проведення: прес-конференція.

Обладнання: малюнки птахів, листівки, книги, карта півкуль, таблиці.

Хід уроку.

  1. Слово вчителя.

Птахи — це диво! Їх велика кількість. Створивши безліч форм, вони поширилися по всій земній кулі, від Арктики до Антарктики. Вони заселили весь світ, але головне середовище їх проживання — це атмосфера, повітря, де більшість з них проводять майже все життя.

Птахи... Хоча ви вже багато вивчили про птахів, але коли ви почуєте це слово, кожний уявляє свого птаха...

Урок у нас незвичайний, прес-конференція науковців.

В конференц-залі присутня група наукових працівників, вчених-орнітологів, які зробили дуже корисну й серйозну роботу. Більше року ці мужні мандрівники працювали в експедиції, й не тільки в Україні, а й за кордоном. Результати цієї роботи ми почуємо сьогодні. Також у нас присутня група журналістів, які, як відомо, дуже цікаві від природи. Отже, будь ласка.

1-й науковець.

Моя доповідь присвячена нашим добрим знайомим — горобцям. Навесні — час розмноження. У свої неохайні, кулясті гнізда з дрібного сіна та пір'їнок, птахи відкладають по 4-8 плямистих яєчок. А селяться наші горобці у нішах будівель, дерев, ярів. Хатній горобець (Passer domesticus), будує гніздо переважно ближче до людини порівняно з польовим (Passer montanus). Якщо вдосталь тепла та їжі, то обидва вони розмножуються за сезон двічі або й тричі. Близько 300 (!) разів на день батьки годують пташенят комахами та їхніми личинками, серед яких багато шкідників сільського господарства (гусінь, довгоносики, саранові). Дорослі ж всеїдні, хоча переважно рослиноїдні, можуть шкодити зерновим, ягідникам. Проте користь від них значно більша. Польовий горобець дрібніший, самець і самка практично не відрізняються.

2-й науковець.

Дорогі друзі! Моє повідомлення присвячено шпакам. Шпаки відомі й улюблені в Україні. Повернення шпака нагадує нам про настання весни. Шпаки — перелітні птахи. На зиму відлітають на південь до Європи, до Малої Азії та Північної Африки. Під час перельотів вони летять зі швидкістю 80 км/год. З березня до жовтня їх можна побачити на всій території України. Шпаки охоче оселяються поблизу осель людини, в садах, парках. Самець приносить для гнізда будівельний матеріал: суху траву, пір'я. Повні кладки з 5-6 яєць бувають 2 рази на літо. Насиджують по черзі обидва птахи протягом 2-х тижнів. Потім з'являються пташенята, яких батьки старанно годують, приносячи їм їжу приблизно 250 разів на день. Пташенята швидко ростуть і вже через 18-21 день залишають гніздо. Цікаво спостерігати, як дорослі птахи виманюють зі шпаківні пташенят, які вже можуть літати. Вони, то підлітають близько до шпаківні, то відлітають на 1-2 метри. Батьки ще кілька днів годують пташенят, які вилетіли з гнізда, потім залишають їх.

Шпак приносить велику користь лукам, городам, селам, знищуючи метеликів, клопа-черепашку, вовчків, саранчу. Із жуків шпаки здебільшого поїдають хрущів, довгоносиків та їхніх личинок.

Здатність птахів швидко пересуватися, знищуючи шкідників та масового розмноження, примушує нас ставитися до них з великою повагою.

3-й науковець.

Моя доповідь присвячена соловейку. Протягом травня та червня ми слухаємо солов'їні співи. На заході України співає соловейко західний. У нас, на сході, співає соловейко східний, або звичайний. Зимують обидва вони у Центральній Африці. Кажуть, що вони співають і на зимівлі, і на міграційних шляхах.

Соловейки прилітають до нас у травні. Поодинокі самці з'являються вночі, займають гніздову ділянку і починають співати, очікуючи самок, які прилітають трохи пізніше. Селяться пари переважно в лісах, парках і садах з густим чагарником, у середині якого і мостять гнізда прямо на землі в листяній підстилці. Гніздо птахи будують з сухого листя, тоненьких трав'янистих стебел. Самка насиджує до 5-6 темно-бурих зеленкуватих яєчок упродовж 13-14 днів. Годують пташенят обидва батьки. Тоді їм вже не до співу. Через 10-12 днів пташенята залишають гніздо. Коли вони підростуть і навчаться літати, і дорослі, і малеча починають мандрувати в пошуках їжі, поступово втрачаючи зв'язок одне з одним. Їжу добувають у листяній підстилці (різні комахи та їхня гусінь і лялечки, павуки, черв'яки), а восени їдять ягоди.

Відлітають у серпні - на початку вересня.

Старий соловейко співає краще за молодого. Тобто майстерності вони набувають з часом. До речі, кожному птаху притаманні певні індивідуальні вокальні відтінки. Варто послухати солов'їний хор, тобто коли співає кілька самців водночас.

Послухайте спів солов'я (лунає запис співу солов'я).

4-й науковець.

Я хочу розповісти про ластівок — наших щирих друзів. В наших краях живе ластівка сільська і міська ластівка. Сільська ластівка легко розпізнається в природі завдяки чорному з синім металічним відтінком верху тіла, білому череву й рудому горлу, відокремленому від черева чорною поперечною смугою. Найхарактерніша ознака — довгий, сильно зрізаний, "вилчастий" хвіст. Відрізняється від міської ластівки справжньою піснею у вигляді квапливого щебетання. Оселяється по невеликих населених пунктах. Частина цих ластівок можна побачити на стріхах, телефонних проводах.

Прилітає в квітні. Гніздо у вигляді чашечки ліпить з глини, змоченої слиною, на стінах, балках будівель і вистеляє його травинками. За літо будує 2 кладки. Кладка з 4-6 яєць у травні. Через 2 тижні вилуплюються пташенята, які через 3 тижні вилітають з гнізда. Живиться дрібними комахами. Відлітає на зимівку до Африки у вересні. Міська ластівка відрізняється від сільської характерним забарвленням та формою хвоста.

Учитель.

Дякую. Але наскільки я знаю, ваша наукова експедиція не обмежилася рамками України, тобто ви працювали і за кордоном. У нас присутній сьогодні капітан науково-дослідницького судна. Будь ласка, докладніше про маршрут подальшої експедиції, пане капітане, прошу.

Капітан.

Я постараюся розповісти коротенько. Після завершення роботи в Україні ми були готові відпливти в Африку, Австралію та Антарктиду для вивчення безкілевих птахів та пінгвінів. Судно і команда чекали в порту в Одесі, але гроші для експедиції так і не підходили. Неодноразові звертання в Міністерство науки так і не допомогли. І тоді ми вирішили звернутися по допомогу особисто до президента. Буквально за декілька днів гроші надійшли на наш рахунок, було закуплено провізію та паливо і наше науково-дослідницьке судно "Україна" вийшло з Одеського порту. Через Босфор і Дарданелли (показує маршрут на карті), Середземне море, Гібралтарську протоку ми вийшли в Атлантичний океан і пішли на південь, вздовж західно-африканського узбережжя. Обігнувши Африку, увійшли в порт Мапуту. Наші науковці дісталися до розташованого неподалік національного парку Крюгера, де зайнялися вивченням африканського страуса. Потім наш шлях проліг через Індійський океан до Австралії, до порту Аделаїда, метою подорожі було вивчення австралійського безкілевого птаха страуса казуара. Наступна зупинка в Новій Зеландії, де нас цікавив безкілевий птах ківі. І нарешті, останній пункт нашої експедиції — Антарктида, де вивчалися особливості поведінки пінгвінів.

Loading...

 
 

Цікаве