WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаМедицина → Ароматерапія в косметичному салоні - Реферат

Ароматерапія в косметичному салоні - Реферат

кислот. У листі також є каротин (до 40 мг %), геспе-ридин, бетаїн, рамноза, глюкоза та деякі орга-нічні кислоти.
Ефірна олія - легкорухлива прозора рідина, безбарвна чи ледь жовтувата, з характерним запахом і пекучим свіжим смаком. Як антисептичний освіжаючий засіб входить до складу зубних паст, полоскань.
М'ятна олія має протизапальну і болевгамувальну дію, зумовлює місцеве звуження судин, зменшує свербіж і звужує пори шкіри, усуває явища куперозу.
Крім того, м'ятна ефірна олія ідеально тонізує шкіру, робить її пружною, свіжою.
Ромашка аптечна - Matricaria chamomil-la росте повсюдно на пустирях, лугах, полях. Це однолітня трав'яниста рослина висотою 15-50 см. Квіти в кошикових суцвіттях сидять на довгих квітконіжках; крайові - білі, язичкові; середні - жовті, трубчасті. Цвіте в липні-серпні.
Рослині притаманний характерний аромат, який нагадує яблуневий. Росте повсюдно, а в спеціалізованих господарствах ромашку культивують.
Висушені суцвіття утримують ефірну олію. До її складу входять біологічно активна речовина хамазулен, терпени, каприлова та ізовалеріанова кислоти.
М'ятна ефірна олія має виражену антисептичну та протизапальну дію.
При її застосуванні шкіра світлішає, зморшкирозгладжуються. її також застосовують при чутливій шкірі для зняття запалення, лущення та свербежу.
Водні настої та відвари м'яти використовують для духмяних ванн, які прекрасно знімають втому, заспокоюють пацієнта, роблять шкіру м'якою, оксамитовою.
Троянда дамаська - Rosa damascene (її ще називають болгарською, казанлицькою, турецькою).
Колись великий філософ Сократ спитав у своїх учнів: "Що у природі абсолютно досконале, красиве і корисне?" Найкращою відповіддю стала духмяна троянда, яку подарував учителю один з учнів.
Дійсно, немає жодної рослини такої ж вишуканої та прекрасної, як троянда. На думку фахівців, з існуючих понад 400 сортів троянд лише 25 мають неповторний аромат.
З давніх часів ця рослина надзвичайно популярна. Пелюстки троянди використовували для приготування вина, желе, трояндового цукру тощо.
Красуні Давнього Риму приймали ванни з трояндовою водою, яка надавала тілу особливої ніжності, свіжості і незрівнянного аромату. І в наші часи троянда не втратила свого значення. Екстракти з її пелюсток застосовують при виробництві лікерів, кондитерських виробів.
Проте найціннішим і найкращим у троянді є її духмяна субстанція - ефірна олія. Це вона надає квітці неповторного аромату. Для виробництва ефірної олії культивують троянду дамаську та троянду столисту (її ще називають марокканською, французькою або прованською).
За цілющими властивостями найкращою вважається ефірна олія дамаської троянди. Для одержання 1 л трояндової олії витрачається 4 т трояндових пелюсток. Тому вартість 10 мл такої олії в світі досягає понад 150 у. о.
Слід зауважити, що ніжні трояндові пелюстки збирають вручну, на світанку і з бутонів, які повністю розкрилися.
Трояндову олію виробляють методом перегону парою та методом анфлеражу. Відходи ефіроолійної переробки також є цінною косметичною сировиною - це трояндова вода і трояндовий віск.
До їх складу входять різні біофлавоноїди, які поліпшують процеси дихання шкіри, розгладжують зморшки; вони мають ан-тиокислювальні та бактерицидні властивості.
Ефірна олія дамаської троянди досить густа, концентрована і в чистому вигляді в косметології та ароматерапії не застосовується, її розводять у пропорції 1:10 насиченими жирними оліями жожоба, паростків пророслої пшениці, виноградних кісточок, авокадо; іноді - ефірною олією герані та синтетичними розчинниками.
Трояндова олія є сильним антидепресантом, її аромат створює теплу заспокійливу атмосферу. Вона стимулює кровообіг, урівноважує стан нервової системи, а також є вираженим антисептиком.
Ця тонка субстанція може призупинити процес старіння. Трояндова олія регенерує, підвищує пружність та еластичність шкіри, нормалізує процеси обміну в сальних і потових залозах, усуває подразнення, запалення, висипання, лущення шкіри, ознаки куперозу. Це прекрасний засіб для усунення набряків і темних кіл під очима. Трояндова олія ефективна при лікуванні уражень шкіри, у т. ч. екзематозного та алергічного дерматитів.
Чайне дерево - Melaleuca altemifolia L. - переважно росте на болотистих ґрунтах Нового Південного Уельсу в Австралії. Цю рослину вперше описав Джозеф Банкс, який мандрував з капітаном Куком. Перші білі колоністи в Австралії застосовували чайне дерево як лікувальний засіб при наривах, нагноєннях і для очищення ран, що, безсумнівно, пояснюється чудовими антисептичними властивостями ефірної олії.
Чайне дерево не перевищує 6 м у висоту. Його вузьке світло-зелене листя має численні пухирці, наповнені ефірною олією.
Квіти нерівномірно групуються в суцвіття і також підлягають збиранню. Ефірну олію одержують методом дистиляції. Вона має антисептичні властивості, особливо щодо грибків і дріжджів.
Дослідженнями встановлено, що олія чайного дерева зміцнює імунну систему, пригнічує збудників інфекційних захворювань.
Олію чайного дерева широко застосовують в ароматерапії - наприклад, при лікуванні жирної, ураженої шкіри, для профілактики запалення шкіри після депіляції, її також використовують як засіб проти лупи та свербежу. При цьому до шампуню додають дві краплі олії. Тепла ванна, до якої додано 10 крапель цієї олії, стимулює кровообіг, знімає втому.
Особливо корисна олія чайного дерева при догляді за шкірою немовлят - подразнення швидко зникають.
Шавлія - Salvia officinalis L. Назва рослини (лат. salvere - рятувати, виліковувати) підкреслює її значення як лікарської рослини, насамперед антисептика. Із часів середньовіччя відома приказка: "Людино, чому ж ти вмираєш, коли у твоєму городі росте шавлія?"
Шавлія - це трав'яниста рослина висотою до 70 см. Численні чотиригранні стебла густо вкриті листям. Супротивне, суцільне листя продовгуватої форми; молоде - білоповстяно опушене. Квіти синьо-фіолетові, рожеві або білі, зібрані в мутовки, які на кінцях стебел утворюють китицеподібне суцвіття. Зацвітає на другому році вегетації з кінця травня до липня.
До складу листя шавлії входить крохмал, смола, камедь, білкові та дубильні речовини, мінеральні солі та ефірна олія (до 2,5%). У свіжому листі є фітонцид, тому йому притаманна виражена бактерицидна дія.
Шавлія відома з
Loading...

 
 

Цікаве