WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаМедицина → Ароматерапія в косметичному салоні - Реферат

Ароматерапія в косметичному салоні - Реферат

Chinensis, а тривіальна, що прийшла з іспанської мови, - jojoba. У енциклопедичному довіднику "Лікарські рослини" (К.; УРЕ, 1989) рослина має назву зи-зйфус справжній, китайський фінік, унабі та ююба. Внаслідок вільного перекладу поширилась назва жожоба.
Жожоба - деревовидний чагарник висотою 1-2 м з бляклим сіро-зеленим продовгуватим дещо потовщеним листям, з темно-коричневими стручкоподібними плодами.
Цей вічнозелений чагарник росте у посушливих зонах північної Мексики, південно-східних штатах СІЛА, в деяких регіонах Латинської Америки, у Південній Африці, Австралії. За останні роки на півдні США вирощуютьпонад 50 млн кущів цієї рослини. Тому тільки в двох штатах за рік одержують до 15 тис. т олії, точніше рослинного воску.
Рослинний віск входить до складу насіння цієї рослини і становить майже 50% за масою. Склад олії жожоби визначають дов-голанцюгові нерозгалужені моноефіри жирних спиртів і кислот. Ось чому її слід класифікувати як віск, хоча на відміну від інших рослинних восків, олія жожоби залишається рідкою при кімнатній температурі.
Олія світло-жовтого кольору, без запаху. Стійка проти окислення та гіркнення протягом декількох років; при цьому її хімічний склад не змінюється.
З 70-х років XX ст. олію жожоби використовують як повноцінну заміну спермацету та кашалотового жиру.
У кремах та емульсіях для догляду за шкірою олію жожоби можна використовувати в концентраціях до 35%. Завдяки особливій хімічній природі олії креми та емульсії швидко проникають у роговий шар шкіри, ефективно її пом'якшують і захищають від втрати вологи без порушення газокисневого обміну. Внаслідок високої термостійкості і присутності токоферолів олія протидіє вільним радикалам та УФ-випромінюванню, що запобігає передчасному старінню шкіри. Завдяки кератостатичному ефекту, олія жожоби уповільнює прискорене злущування епідермальних клітин. При цьому шкіра стає гладенькою, оксамитовою.
Олія жожоби сприяє рівномірній засмазі і захищає від появи еритем. У складі косметичних засобів цей продукт проявляє високу спорідненість зі шкірою та сприяє вираженому зволоженню і пом'якшенню шкіри, що особливо важливо при догляді за шкірою дитини.
Кипарис - Cupressus sempervirens L. - зустрічається майже в усьому Середземномор'ї, хоча походить зі Сходу, з Китаю, Ірану й Афганістану. Кипарис - дерево, що досягає 20 м у висоту, належить до вічнозелених, кора червоно-сірого кольору, листя дрібне і схоже на трикутні лусочки. Безбарвну чи зеленувату ефірну олію одержують з листя і шишок методом дистиляції. Використовують як антисептик для догляду за тонкою чутливою шкірою, схильною до подразнення і почервоніння.
- Лаванда
Лаванда - Lavandula officinalis C. Цю рослину (назва від лат. lavare - мити) античні греки і римляни використовували як гігієнічний засіб, що було пов'язано як із ЇЇ запахом, так і з яскраво вираженими антисептичними властивостями. Підходить для догляду за шкірою будь-якого типу, усуває почервоніння, лущення.
Лимонне дерево - Citrus limon R. - на- а лежить до рідкісного різновиду вічнозелених дерев, що практично постійно має листя і плоди. Для цього потрібно, щоб воно росло в теплому кліматі Середземномор'я. Лимон-не дерево може досягати 5 м у висоту. Його листя досить велике, ясно-зеленого кольору, квіти мають дуже приємний запах і з'являються в будь-яку пору року. Плоди збирають влітку та взимку. Ефірну олію добувають із цедри плодів методом дистиляції після пресування. Олія має ясно-жовтий чи зеленуватий колір і дуже приємний запах. Відбілює, розгладжує шкіру, ліквідує купероз, усуває ламкість нігтів, чудовий антисептик.
Олію із насіння винограду застосовують у гігієнічній косметиці. Ця речовина дуже добре всмоктується шкірою; їй притаманні регенеруючі та зволожуючі якості.
Олія із насіння винограду пом'якшує, регенерує шкіру, усуває сухість і злущування епідермісу, а також підвищує її стійкість проти подразнювальних факторів зовнішнього середовища. Стійкий антиоксидант, омолоджує та уповільнює процеси старіння організму, нормалізує лі-посекрецію шкіри, надає їй свіжого вигляду та пружності.
Отже, олія із насіння винограду є ідеальним засобом догляду за втомленою, в'ялою шкірою тіла, а також за жирним, пошкодженим волоссям.
Олія із зерна пророслої пшениці в Україні використовується з давніх часів. Тоді її застосовували для лікування задавнених ран і для зміцнення організму після тяжких хвороб.
Олія із зерна пророслої пшениці є неперевершеним антиоксидантом. До її складу входить значна кількість вітаміну Е, який збагачує, регенерує та зволожує шкіру, сповільнює процеси старіння. При застосуванні олії поліпшується метаболізм, виводяться токсичні речовини, шкіра стає еластичною та тугою.
Косметичні засоби, до складу яких входить олія із зерна пророслої пшениці, рекомендуються для нормальної, сухої та змарнілої шкіри. Це ідеальна добавка до відновних композицій для повік. Олію також застосовують при догляді за пошкодженим та ослабленим, схильним до випадання волоссям.
Цитрусові олії. Цитрусові - це лимон, апельсин, мандарин та інші рослини тропічних країн. Ефірні олії одержують із листя, квітів і шкірки плодів. Ефірні олії із шкірки плодів одержують методом холодного пресування. Ці олії швидко окислюються, проте їх можна зберігати від одного до двох років.
До складу цитрусових олій входить до 97% монотерпену лимо-нена, який і проявляє стимулюючу дію.
Апельсинова олія. Висока кількість лимонена (90-97%) та різні мікроелементи надають їй неповторного теплого аромату, стимулюють серцеву діяльність, активізують життєві сили.
Грейпфрутову олію одержують із шкірок грейпфрута. Зеленувата олія з легким відтінком аромату трави.
Стимулює обмінні процеси та утворення в організмі "гормонів щастя".
Мандаринова олія. До її складу входить 70-80% лимонена та 1% металантранилата, який діє заспокійливо.
Слід пам'ятати, що чутлива шкіра надзвичайно швидко реагує на високі дози олій. Описані цитрусові олії мають антисептичну та шлаковивідну дію.
М'ята перцева - Mentha piperita - багаторічна трав'яниста рослина. Стебла чотиригранні, листя продовгуваті, темно-зелені зверху та світліші знизу. Рожеві квіточки зібрані у колосоподібні суцвіття.
Листя та стебла м'яти містять ефірну олію, до ЇЇ складу входять ментол, ментолін, пінен, ефіри ментолу, валеріанової та оцтової
Loading...

 
 

Цікаве