WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаМедицина → Ароматерапія в косметичному салоні - Реферат

Ароматерапія в косметичному салоні - Реферат


РЕФЕРАТ
на тему:
Ароматерапія в косметичному салоні
Ароматерапія - лікування ароматичними речовинами рослинного походження - відома людству понад 5 тис. років. З найдавніших часів були відомі і широко використовувалися антисептичні, протимікробні, ранозагоювальні властивості материнки, подорожника, лаванди, чебрецю. Як протиотрути при різних інтоксикаціях, укусах змій, комах застосовувалися ефірні олії ромашки, розмарину, лимона.
Ароматерапія діє відповідно до "холістичних" принципів: будити і підсилювати життєву енергію і здатність пацієнта до само-зцілення. Ефірні олії діють, впливаючи як на тіло, так і на мозок, душу людини. Вони допомагають відчути дивовижну красу життя.
Вперше термін "ароматерапія" застосував французький хімік Рене-Моріс Гаттерфос у 1928 р.
Секрет виділення ніжних ароматних ефірних олій з рослинного матеріалу був відкритий ще у прадавні часи. Під час археологічних розкопок у Месопотамії знайшли посудини для дистиляції саме такого віку. Єгиптяни широко використовували ефірні олії кедра, кориці, лимона, сосни, кропу, василька для релігійних обрядів, бальзамування тіл померлих, лікування різних хвороб, а також у косметичних цілях. На зорі розвитку таких древніх культур, як китайська, індійська, вавилонська також практикувалося виділення ароматичних олій, особливо трояндової.
Греки і римляни здобули ці знання після завоювання Єгипту. Способи екстракції ефірних олій з рослин не один раз були втрачені і відкриті знову. Так, новий винахід методу гідродистиляції відбувся в Х-ХІ ст. в арабських країнах. Припускається, що його автором був великий арабський лікар і філософ Ібн Сіна (Авіценна), який вперше одержав трояндову есенцію. Араби вчили європейців мистецтву екстракції ефірних олій в іспанських університетах, а самі знання про ефірні олії прийшли в Європу з учасниками хрестових походів.
Запах рослин зумовлений леткими ароматичними речовинами - ефірними оліями, що являють собою складні багатокомпонентні суміші. Наприклад, до складу м'ятної олії входять понад 100 органічних речовин, лавандової - близько 160, а трояндової - більше 300.
Склад ефірних олій в рослин деяких видів коливається в процесі розвитку і залежить від умов вирощування, ґрунту, клімату, кількості сонячних днів у році, кількості опадів. Вважається, що кращу лавандову олію поставляють з гірських районів Франції, а найкоштовніші сорти лимонної та апельсинової олій виробляють на Сицилії.
Ефірні олії можуть накопичуватися в різних органах і тканинах рослин, наприклад, у м'яти й евкаліпта - в листі; у кмину, коріандру, фенхелю - в насінні; у цитрусових - у шкірці; у кориці - в корі; у кедра, сандалу, рожевого дерева - в деревині; у троянди, жасмину - у квітках; в імбиру - в коренях. Показовим є приклад гіркого апельсина: цедра містить ефірну олію гіркого апельсина (ефірна олія "кюрасао"), листя і дрібні плоди - помаранчеву ефірну олію, а квітки - ефірну олію неролі.
Більшість ефірних олій має пекучий смак; вони добре розчиняються в органічних середовищах (ефір, спирт, слина) і натуральних продуктах (мед, молоко, вершки). Вони легші за воду, погано в ній розчиняються та утворюють на її поверхні тонку плівку при спробі розчинення.
Вартість ефірних олій визначається, з одного боку, їхньою якістю і наявністю розчинника, з другого - цінністю і рідкістю ефіроолійних рослин, а також процентним вмістом ефірної олії в рослині. Так, зі 100 кг евкаліптового листя одержують до 30 кг евкаліптової олії, аз 100 кг квіток гіркого апельсина - лише 50 г ефірної олії!
Одержання ефірних олій - дуже тонка процедура. Відомо кілька методів отримання дорогоцінної олії з рослинної сировини. Гідродистиляція - це найдревніший метод, заснований на здатності водяної пари витягати з рослинної сировини найменші летючі крапельки ефірної олії. Для більшості ефірних олій цей метод кращий і сьогодні і вимагає вмілого підбору самого процесу (температури, тиску, тривалості) для кожної конкретної рослини. Саме так одержують трояндову олію.
Для цитрусових кращим є метод холодного пресування. А для рослин деяких видів з низьким вмістом ефірних олій для екстракції останніх використовують метод анфлеражу (екстракції жирами): сировину пресують через свинячий жир, вміщений між скляними пластинами. Причому в той самий об'єм жиру додають усе нові й нові порції сировини для максимального насичення жиру ефірною олією. Таким способом одержують ефірну олію з жасмину.
Порівняно новий метод - екстрагування ефірних олій органічними розчинниками. Застосування олій, отриманих таким способом, може давати алергічні реакції, тому що розчинники високотоксичні, а цілком відокремити їх від олій дуже складно.
Протягом останніх років широко використовується метод із застосуванням скрапленого вуглекислого газу, так званий кріогенний метод.
Усі без винятку ефірні олії багатофункціональні, оскільки вони багатокомпонентні, але у їх дії є ряд загальних тенденцій:
- ефірні олії мають бактерицидні, антисептичні і протизапальні властивості;
- вони позитивно впливають на нервову систему, ділячись на стимулятори, адаптогени, седативні олії;
- благотворно впливають на емоції та психічне здоров'я людини;
- мають біоенергетичну цінність;
- мають виражені косметичні і дерматологічні властивості, активно відновлюючи і зберігаючи здоров'я та красу шкіри і волосся.
ЕФІРООЛІЙНІ РОСЛИНИ
Вербена - Verbena - чагарник висотою до 2 м. Листя вербени списоподібне, а невеликі за розміром квіти групуються в пірамідальні су-цвіття з липня по серпень.
Ефірну олію вербени одержують з підсушеного листя методом парової перегонки. Олія має лимонний запах і жовто-зелений колір, омолоджує і розгладжує шкіру, усуває пітливість, має антисептичні властивості.
Жасмин. У Середній Європі з давніх часів культивується чубушник вінцевий або жасмин несправжній (Philadelphus coronarius). Це кущ з ароматними білими квітами, який помилково називають жасмином.
Ефірну олію одержують з квітів методом анфлеражу. Вона є ідеальним засобом при сухій шкірі обличчя, яка під дією олії стає світлою, пружною, еластичною - омолоджується.
Крім того, жасминова ефірна олія діє заспокійливо при депресивних станах, тривозі та дещо знижує артеріальний тиск.
Жожоба. Латинська назва рослини у переважній більшості наукових публікацій - Simmondsia

 
 

Цікаве

Загрузка...