WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаІноземна мова - Англійська, Німецька та інші → Нові інформаційні технології як засіб формування мотивації навчання (предмет “англійська мова”). - Реферат

Нові інформаційні технології як засіб формування мотивації навчання (предмет “англійська мова”). - Реферат

основному етапі був даний ряд уроків, що мирозробили самі стосовно до педагогічних умов сільської школи.
Так, у ході експерименту був проведений урок з учнями 10-го класу по темі "Австралія". Урок проводився в комп'ютерному класі школи.
Тема уроку: Австралія
Клас: 10
Мета уроку:
1. показати учням практичне застосування комп'ютера при вивченні англійської мови
2. активізувати в мові лексику теми
3. розвивати навички читання на основі тематичного тексту
Програмне забезпечення:
1 розвиваючі ігри:
a. Hangman
b. Schoolmom
c. Parole
2 комп'ютерний підручник по граматиці
a. "Big Ben"
План уроку:
1. Організаційна частина
2. Опитування "Аукціон"
3. Фонетичне відпрацьовування слів
4. Активізація лексики теми в мові
5. Контроль домашнього завдання
6. Робота над темою "Австралія"
7. Підсумки уроку
Хід уроку:
1. Починає урок вчитель англійської мови (ВАМ) - вітання і повідомлення задач уроку. Вступне слово вчителя інформатики (ВІ) про те, що англійська мова й інформатика як шкільні предмети дуже тісно зв'язані між собою. Успішна робота на комп'ютері багато в чому залежить від гарного знання англійської мови.
2. УІ: У більшості випадків комп'ютерні мови використовують англійські слова. Давайте проведемо аукціон. П'ятірку одержить той, хто останнім назве англійське чи утворене від англійського слово, використовуване при роботі з комп'ютером. Учні називають слова, що вони зустрічають при роботі з комп'ютером.
3. ВАМ проводить фонетичне відпрацьовування комп'ютерних термінів. Учні переводять ці слова, а ВІ запитує, яка дія відбувається при натисканні клавіші з таким словом.
4. ВАМ нагадує учням тему уроку (Австралія) і пропонує згадати географічні назви, зігравши в комп'ютерну гру "Hangman".(Ця гра є аналогом відомої нам з дитинства гри "Шибениця".) Учні позначають букви алфавіту, у підсумку на екрані монітора з'являється задумане комп'ютером слово. Далі ВАМ пропонує кілька вправ по активізації в мові слів, що учаться, по темі:
What is the English (Ukrainian) for...?
Guess what it is?
Choose the right word?
Після цього ВІ говорить, що є комп'ютерна програма, що допоможе учням згадати слова по темі "Географія". Вона називається "Parole". На екрані монітора з'являються перша й остання букви англійського слова по темі і його український переклад. Учні називають букви, намагаючись відгадати слово. Помилитися можна тільки три рази.
Потім ВАМ говорить, як учні приготували домашнє завдання до уроку (Читання тексту "Australia"). Учням пропонується виконати тест по тексту.
1. Australia is situated in the
a. Northern Hemisphere
b. Southern Hemisphere
c. Western Hemisphere
2. Australia occupies the
a. whole continent
b. part of the continent
c. the island
3. The cpital of the country is
a. Sydney
b. Darwin
c. Canberra
4. The number of the Australian states is
a. 50
b. 6
c 10
5. Australian population is
a. 18,3 mln
b. 28, 8 mln
c. 140 mln
6. The largest island of Australia is
a. Cocos Islands
b. Kangaroo Island
c. Tasmania
7. The native animal of Australia is
a. a bear
b. a turtle
c. a koala
8. The official language of the country is
a. Australian
b. English
c. Spanish
9. The formal head of the state is
a. the prime - minister
b. the Queen of the UK
c. the president of the USA
10. The group of stars one can see on the Australian flag is
a. Southern Cross
b. Pisces
c.Sagitarios
The right answers:
1.b 2.a 3.c 4.d 5.a 6.c 7.c 8.b 9.b 10.a
Далі учням пропонується попрацювати з картою Австралії. Необхідно згадати місце розташування штатів і територій.
New South Wales
Queensland
South Australia
Tasmania
Victoria
Western Australia
Australian Capital Territory
Northern Territory
Потім ВАМ пропонує учням ознайомитися з таблицею:
Official name of the country The Commonwealth of Australia
Area 7,686,850 square km.
Population 18,260,850
Native people Aborigines
Most populated state New South Wales
Over 6 mln. people
Largest state Western Australia
2 525 500 sq.km.
Largest city Sydney
4, 2 mln. people
Longest river the Darling
2,740 km.
Highest point Mount Kosciusko
2,340 m
Natural resources gold, zinc, copper, tin, iron, gas, diamonds, coal, uranium, nickel, oil, silver
Currency Australian dollar
і підготувати усне повідомлення про географічне положення країни. Учні, використовуючи інформативний матеріал, розповідають про Австралію.
8. ВІМ підбиває підсумок уроку, повідомляє оцінки, дає домашнє завдання. ВІ ще раз нагадує учням те, як тісно зв'язані між собою інформатика й англійська мова, відзначає, що за допомогою цікавих комп'ютерних програм можна удосконалювати свої знання англійської мови.
У цьому ж руслі проводилися й інші уроки(див. додаток 1, таблицю 1)
2.3 Виявлення результатів і їхня інтерпретація. (підсумковий експиремент)
Після завершення формуючого етапу експерименту, виникла необхідність зробити підсумки, що обумовило перехід до наступної стадії досвідчено-експериментальної роботи - підсумкової.
Метою підсумкового етапу стало виявлення ефективності використання інформаційних технологій в освітньому процесі.
На підставі цього були висунуті наступні задачі:
1. охарактеризувати зміни в мотивах вивчення ІМ;
2. виявити особливості впливу інформаційних технологій на основі порівняння з діагностичним етапом.
Для рішення поставлених задач застосовувалися методи аналогічні тим, що були задіяні на етапі, що констатує, педагогічне спостереження, аналіз занять, анкетування, a так самоопитування учнів, що відбувався у формі бесіди.
У порівнянні з етапом, що констатує, у класах відбулися видимі зміни: учні прагнули прийти на урок, не хотіли іти, активно цікавилися, чи будуть ще проводитися заняття подібного роду.
Відбувся зсув акцентів з мотиву одержання оцінки на мотив одержання знань і на мотив спілкування. Порівняння даних по показниках констатуючого і підсумкового експерименту можна показати у вигляді діаграми 5.
Діаграма 5
З діаграми видно, що зацікавленість в одержанні знань виросла на 15%, у спілкуванні - на 13%, інтерес до оцінки небагато зменшився 20%; такі мотиви, як думка друзів і думка батьків втратили близько 19% і 5% відповідно. Це означає, що зовнішні мотиви перестають відігравати ведучу роль у вивченні ІМ , а більш вагомими стають мотиви внутрішні.
Результати підсумкового експерименту дозволили зробити наступні висновки:
1. Відчутно зріс рівень прояву інтересу до змісту процесу навчання, а інтерес до оцінок знизився.
2. Зросла активність школярів на уроці.
3. В учнів з'явилося почуття задоволення відпроробленої роботи.
4. Нові
Loading...

 
 

Цікаве