WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаКультурологія, Етика, Естетика → Девід Лінч - відомий кінорежисер - Реферат

Девід Лінч - відомий кінорежисер - Реферат


Реферат з культури
Девід Лінч - відомий кінорежисер
Девід Лінч (нар. 20 січня 1946, Місула, Монтана) - американський кінорежисер, сценарист, продюсер і актор.
Народився в сім'ї вченого. Дитинство провів на узбережжі Тихого океану, разом із батьком досліджуючи природу і географію невеликої частини американського північного Заходу, яка й стане Твін Піксом в однойменному телесеріялі. У 17 років Лінч вступає у Школу мистецтв у Вашинґтоні. Вивчення живопису й скульптури та захоплення німецьким експресіонізмом початку століття, зокрема мистецьким доробком О. Кокошки1, вплинули на формування творчого мислення Лінча.
Повернувшись із подорожі Европою, Лінч перевівся в Академію вишуканих мистецтв у Філадельфії, а 1967року зняв однохвилинний анімаційний фільм "Шість чоловіків, що блюють" і напівігровий, напіванімаційний "Алфавіт" (1968), який демонстрували в одному зі знаменитих збірників-альманахів аванґардного кіно. Після того на три роки повертається до традиційного живопису і тільки 1970 знімає анімаційний фільм "Бабуся" - про незадоволеного своїми батьками хлопчика, який вирішує виростити на городі бабусю. Уже в цих ранніх спробах помітні риси поетики зрілого Лінча: особливе відчуття комічного й гіпертрофія буденного, яка таїть безодні чорного гумору та екзистенціяльного абсурду буття. 1972 р. Лінч почав роботу над першим повнометражним фільмом, що зробив його культовим режисером. У центрі "Голови-ластика" (1977) - образ скромного клавстрофобного недоумка і його нудотного чада. Дія фільму розвивається серед заповненого какофонією урбаністичних звуків індустріяльного пейзажу. Фільм стає гітом андеґравнду.
У 1980 р. Лінч знімає стрічку "Людина-слон" (The Elephant Man), що була драматизованою розповіддю про події часів фантасмагоричної реяльности Вікторіянської Англії. Це історія про чоловіка з жахливо деформованою головою, Джона Меріка. Він, надзвичайно добра та інтеліґентна людина, викликав проте огиду й нездоровий інтерес у навколишніх (вісім "Оскарів", головний приз фестивалю фантастичного кіно в Аворіязі, французький "Сезар" за найкращу иноземну стрічку). 1984 р. Діно де Лаврентіс запросив Лінча для екранізації фантастичного роману Френка Херберта "Дюна", але, всупереч комерційним намірам продюсерів, режисер створює чергову стрічку індивідуального стилю із захопливим образом психоделічного всесвіту.
Фільм, як грандіозна космічна фантазія Лінча, повний колоритних образів, однак він провалився у прокаті і не знайшов визнання у критиків, які вважали його невдалим дисбалансом між авторським стилем і комерційним мультиб'юджетним кіно. Але вже наступна стрічка режисера - "Блакитний оксамит" - стала взірцем екстраваґантного поєднання насилля, чорної комедії та сюрреалістичного трилера. Фільм озвучив А. Бадаламенті2.
У квітні 1990 р. американська телемережа "АВС" розпочала показ найгеніяльнішого витвору Лінча - серіялу "Твін Пікс". Відтоді весь світ захопила "твінпіксоманія". За, здавалося б, спокійним життям маленького провінційного містечка почав стежити навіть той глядач, який колись із презирством ставився до серіялів. У "Твін Піксі" ховаються злочини, насилля, викрадення, наркотики, сексуальний садизм та инше зло, якого не можна собі навіть уявити.
Шлях до правди нагадує спуск на все нові й нові кола Дантовогопекла.
На запитання, чому фільми Лінча здаються такими дивними, містичними, інтернетівський сайт режисера відповідає: "Вони є такими лише тому, що ви так ставите запитання; ви самі робите їх такими".
Після стрічки "Дикі серцем" Лінч стає суперзіркою поп-арту. 1991 р. режисер пародіює процес творення програм у серіялі "У прямому етері". 1992 р. ставить "Номер у готелі" - витончено стилізований міні-триптих історії, що відбувається в одній кімнаті готелю в різні роки (Лінч зняв дві новели, одну - Джеймс Синьорелі).
Він знімає відеокліпи (для Мадони - "Bad girl"), рекламні ролики, стає продюсером фільмів. 1993 р. з'являється передісторія серіялу "Твін Пікс: Вогонь, іди зі мною". Щоправда, відчуваючи вичерпаність і спустошеність, Лінч на 4 роки зникає з простору кіноматографу. Тільки, 1995 таки стає головою журі на Міжнародному кінофестивалі у Венеції. 1997- тріумфальне повернення Лінча у велике кіно. "Шосе в нікуди" - мінімалістична стрічка про містичне роздвоєння на грані життя та смерти, озвучена музикою Бадаламенті та модних сучасних груп.
У 1999 р.Девід Лінч шокує публіку новою стрічкою "Проста історія", яка була новаторською у всіх відношеннях. Це історія про людські стосунки - дружбу, любов, ненависть, нерозуміння. Цим режисер зірвав зі себе маску "великого містифікатора". 2001 р. Лінч утілює в життя свій давній задум. Стрічка "Малголанд Драйв" - заплутана історія стосунків двох подруг, які випадково стали свідками однієї загадкової події.
На завершення додамо, що всесвітньо відомий режисер Девід Лінч, як у своїх фільмах, так і в житті є великим оригінальним диваком.
Фільмографія режисера
2002 Darkened Room
2001 Mulholland Dr.
1999 The Straight Story
1997 Lost Highway
1995 Lumiere et compagnie - документальне кіно
1993 Hotel Room - телесеріял
1992 On the Air - телесеріял
1992 Twin Peaks: Fire Walk with Me
1990 Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted - ТБ
1990 American Chronicles - телесеріял
1990 Wild at Heart
1990 Twin Peaks - телесеріял
1989 The Cowboy and the Frenchman - короткометражка
1988 "Francais vus par..., Les" - телесеріял
1986 Blue Velvet
1984 Dune
1980 The Elephant Man
1977 Eraserhead
1974 The Amputee - короткометражка
1970 The Grandmother
1968 The Alphabet
1966 Six Figures Getting Sick
1 Кокошка Оскар (1886-1980) - австрійський живописець, драматург. Представник експресіонізму. Писав картини в нервовій, різкій, болісно-напруженій манері ("Сила музики", 1918-20), досягаючи ліризму і багатства кольорів у пейзажах ("Венеція", 1924), гострої характеристики в портретах ("І.М.Майский", 1942-43). Побудовані на гротеску драми Кокошки ("Вбивці - надія жінок", 1907) насичені романтичною символікою, алегоріями. Антифашистська п'єса "Коменський" (1939).
2 Анджело Бадаламенті (псевд.Едні Бедейл),1937р.н. - американський композитор, аранжувальник, поет. Написав музику до телесеріялу "Твін Пікс"
Loading...

 
 

Цікаве