WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Бурундук— рід гризунів родини Білячих - Реферат

Бурундук— рід гризунів родини Білячих - Реферат

вирошується потомство, бувають ще 2-3 додаткові камери з запасами їжі; також азіатські бурундуки, на відміну від американських, частовлаштовують в гнізді короткі бокові віднорки, які використовуються як вбиральні.[7]
Сплячка
Для всіх видів бурундуків характерна зимова сплячка, навіть в найпівденніших частинах їхнього ареалу. Близько середини липня тварини починають збирати та складувати в норі велику кількість насіння та горіхів, пристосованих до тривалого зберігання. Приблизно в жовтні кожний бурундук запасає достатньо їжі для харчування протягом зими.
Після настання холодів, бурундуку припиняють з'являтись на поверхні землі. Наразі в різних джерелах існують розбіжності щодо протікання їхньої зимової сплячки. Згідно до однієї точки зору, тварини відразу впадають до торпору. Періоди торпора тривають від одного до восьми днів, ак часом і більше. Між ними тварина прокидається та харчується запасеною їжею, при цьому іноді з'являючись на поверхні землі в теплі сонячні зимові дні. Згідно до іншої точки зору, бурундук не впадає у сплячку до тих пір, поки не використає всі наявні запаси їжі.[9] Навесні самці пробуджуються зазвичай десь на тиждень раніше за самок.
Розмноження
Парування бурундуків відбувається навесні, через 2-3 тижні після прокидання звірів після сплячки. Кілька самців можуть намагатись паруватись з однією самкою, і кожний з самців може паруватись більш ніж з однією самкою протягом шлюбного сезону.
Вагітність триває близько 30 діб. Народжується від двох до шести дитинчат, які доглядаються без допомоги самця. Звичайно бурундуки розмножуються один раз на рік, але в Північній Америці, у теплі та врожайні на корм роки, іноді трапляються другі виводки, народжені восени.
Бурундуки народжуються голими та сліпими, вагою близько трьох грам. Шерсть пробивається близько десятого дня після народження, вуха та очі відкриваються приблизно через місяць. У віці приблизно семи тижнів молоді починають залишати нору в пошуках їжі. Розміру дорослих тварин бурундуки досягають приблизно наприкінці вересня, а статевої зрілості - наступної весни (деяка кількість тварин приступають до розмноження лише на третьому році життя).
Лімітуючі фактори
Кількість бурундуків в деякій місцевості звичайно не піддається значним варіаціям рік від року, але іноді спостерігаються локальні зниження щільності популяції, аж до практично повного зникнення.
Хижаки, що полюють (або можуть полювати) на бурундуків, є досить численними. Це яструби, ласки (та інші куницеві), лисиці, койоти, змії, і т.ін. Зрідка бурундуки стають впольованими совами, але цьому заважає денний спосіб життя бурундуків. Тим не менше, густота популяції, характерна для бурундуків, не може забезпечити харчування жодного з перерахованих хижаків, тож ніхто з них не спеціалізується на бурундуках як на основному харчовому об'єкті.
В урбанізованих районах бурундуки стають жетвами свійських та здичавілих кішок та собак, а також доволі часто гинуть на дорогах.
Бурундуки можуть дістати серйозних поранень при сутичках самців, що б'ються за самку, або коли самки відганяють інших бурундуків від гнізда; окрім того, поранення трапляються при конфліктах за територію та харчові ресурси як між бурундуками, так і між ними та більшими тваринами, що займають схожу екологічну нішу (наприклад, рудою білкою).
Популяції бурундуків також регулюються врожаєм кормових рослин, хворобами та паразитами (личинки оводів, пласкі черви, блохи, кліщі); тим не менше, масштабні епізоотії серед бурундуків невідомі - можливо, з огляду на відносно низьку (порівняно з іншими гризунами) густоту популяції.
Тривалість життя бурундуків в природі складає, в середньому, 2-3 роки, в неволі - 5-8 років.
Значення для людини
Бурундуки відіграють важливу роль в розповсюдженні насіння дерев та чагарників, розподіляючи його між своїми складами їжі. У випадку великої чисельності бурундуків вони можуть перешкоджати відновленню таких порід, як ялина або сосна, виїдаючи їхнє насіння.
Жоден з видів бурундуків наразі не вважається таким, що знаходиться під загрозою зникнення; всі вони досить непогано пристосовуються до існування в антропогенному ландшафті поряд з людськими оселями. До Червоного Списку МСОП більшість видів бурундуків занесена в якості таких, що знаходяться під незначною загрозою.[10]
Види бурундуків
" Гірський бурундук, Tamias alpinus
" Сосновий бурундук, Tamias amoenus
" Бурундук баллера Tamias bulleri
" Сіроногий бурундук, Tamias canipes
" Сірошийний бурундук, Tamias cinereicollis
" Скельний бурундук, Tamias dorsalis
" Дюранзький бурундукTamias durangae
" Бурундук меріама, Tamias merriami
" Малий бурундук, Tamias minimus
" Каліфорнійський бурундук, Tamias obscurus
" Жовтощокий бурундук, Tamias ochrogenys
" Бурундук палмера, Tamias palmeri
" Бурундук панамінт, Tamias panamintinus
" Довговухий бурундук, Tamias quadrimaculatus
" Колорадський бурундук, Tamias quadrivittatus
" Червонохвостий бурундук, Tamias ruficaudus
" Рудий бурундук, Tamias rufus
" Бурундук аллена, Tamias senex
" Азіатський бурундук, Tamias sibiricus
" Бурундук сіскійю, Tamias siskiyou
" Бурундук сонома, Tamias sonomae
" Шестовий бурундук, Tamias speciosus
" Східний бурундук, Tamias striatus
" Таунсендовський бурундук, Tamias townsendii
" Бурундук уінта, Tamias umbrinus
Література
1. ? Grzimek's Animal Life Encyclopedia, Edition 2. Volume 16, Thomson Gale, 2003.
2. ? John O. Whitaker, Jr.; Robert Elman (1980). The Audubon Society Field Guide to North American Mammals, 2nd edition, New York: Knopf, 370. ISBN 0-394-50762-2.
3. ? а б L. Scott Ellis, Linda R. Maxson. Evolution of the Chipmunk Genera Eutamias and Tamias. Journal of Mammalogy, Vol. 60, No. 2, pp. 331-334.
4. ? а б в Antoinette J. Piaggio and Greg S. Spicer, 2000. Molecular Phylogeny of the Chipmunk Genus Tamias Based on the Mitochondrial Cytochrome Oxidase Subunit II Gene. Journal of Mammalian Evolution, Vol. 7, Nо. 3, рр. 147-166.
5. ? Antoinette J. Piaggio and Greg S. Spicer, 2001. Molecular Phylogeny of the Chipmunks Inferred from Mitochondrial Cytochrome b and Cytochrome Oxidase II Gene Sequences. Molecular Phylogenetics and Evolution; Vol. 20, No. 3, September, pp. 335-350.
6. ? а б Жизнь Животных. Т.7. М., "Просвещение", 1989 - 558с.
7. ? а б Боголюбов А. С., Жданова О. В., Кравченко М. В. "Млекопитающие средней полосы России". М.: "Экосистема", 2007.
8. ? а б Forsyth, A. 1985. Mammals of the Canadian wild. Camden House Publishing. Camden East, Ontario.
9. ? а б Hall, E.R. 1981. Mammals of North America. John Wiley and Sons. New York.
10. ? Види бурундуків, занесені до Червоного Списку МСОП.
Loading...

 
 

Цікаве