WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Ряди: гризуни, китоподібні, хижі на Україні - Реферат

Ряди: гризуни, китоподібні, хижі на Україні - Реферат


Реферат на тему:
Ряди: гризуни, китоподібні, хижі на Україні
Ряд гризуни
Характерною особливістю їх є наявність верхніх і нижніх різців, зовніш-ня поверхня яких - тверда емаль, а решта-більш пухкий дентин, що забезпечує різну швидкість стирання і надає постійної гостроти ріжучому краю. Органи травлення пристосовані до перероблення грубої рослинної їжі. Більшість гризунів відзначаються швидким статевим визріванням і високою плодючістю.
Білка - найбільш відомий дітям звір серед гризунів, добре пристосований до життя на деревах. Вона чудово лазить по гілках завдяки довгим пальцям з чіпкими кігтиками. Білка спритно стрибає з одного дерева на інше. У разі потреби може стрибнути з вершини високого дерева на землю, при цьому хвіст їй служить своєрідним рулем. Забарвлення білки міняється залежно від виду, від сезону, віку. Звичайна білка може бути рудою, попелястою. Карпатська білка має темне забарвлення. Прикрашають білку китички на кінцях вух. Поширена у Поліссі, Лісостепу і в Криму. Живе на деревах. Кулясте кубло будує у верховітті з тонких гілочок, моху, шерсті, лишайників. Може оселятися в дуплах і шпаківнях. Білки - денні тварини. У сонячну погоду вони активні протягом цілого дня. В дощові дні і під час сильних морозів і снігопадів білки не виходять годуватися. В сплячку не впадають.
Парування у білок відбувається двічі на рік: перше - у січні - березні, друге - у червні - серпні. Вагітність 35-40 діб. Самка народжує від 3 до 7 більчат, голих і сліпих. Живляться вони молоком матері. Лише на 23-30 добу у них прорізуються очі, а ще через півмісяця вони починають бігати і їсти ягоди, недозріле насіння трав. Через п'ять місяців можуть вести самостійний спосіб життя. Основна їжа білок - насіння хвойних - ялини, сосни, ялиці, модрини, а також горіхи ліщини, жолуді, плоди бука, гриби, бруньки і пагони, комахи, іноді яйця птахів. На зиму білка робить запаси. Жолуді, горіхи і шапкові гриби вона відчуває через 1-1,5-метровий шар снігу. Жолуді і гриби не можуть замінити білці насіння хвойних, оскільки вони мають більшу енергетичну цінність. Наївшись насіння хвойних, білка спить майже 22 год на добу.
Білка - окраса наших лісів. Вона сприяє поширенню лісових культур. Ховаючи горіхи, жолуді на зиму, вона не завжди їх знаходить, а, отже, навесні вони проростають. Про це обов'язково повинні знати дошкільники. Внаслідок зменшення чисельності білок, промислового значення вони не мають. Карпатська білка охороняється.
Дуже цікавий рідкісний гризун - бабак. Зустрічається у степовій зоні. Розміри його досить значні - від 40 до 70 см, маса від 2,5 до 3 кг. Голова плоска, шия коротка, очі великі, вушні раковини маленькі. Волосяний покрив відносно пишний.
Близько 8/10 свого життя бабаки проводять у норах, які мають різне призначення: є захисні нори - невеликі, з одним виходом, є вивідкові з складною системою ходів і кількома виходами, є нори для зимівлі. У спеціальних віднорках бабак влаштовує "туалети", а тому нори ніколи не забруднюються. Земля, що викидається під час риття нір, утворює курганчик до 1 м і більше заввишки. Живляться бабаки різними трав'янистими рослинами, до яких додають саранових, молюсків, гусінь. За весну і літо бабаки нагромаджують 800-1200 г жиру, що складає 25 % маси звірка.
У серпні - вересні бабаки оселяються у постійних норах для зимівлі сім'ями від 2-6 до 20-24 особин. Вхід у нору вони закривають сумішшю землі і каміння і впадають у глибоку сплячку, яка триває від 6 до 8 місяців. У цей час вони не живляться, оскільки кормових запасів у нори не збирають. Пробуджуються рано, коли ще лежить сніг. Шлюбний період у квітні - травні. Самка народжує 4-6 голих сліпих малят, яких вигодовує молоком близько 50 днів.
Характер у бабаків мирний. Вони з задоволенням грають навесні один з одним і з матір'ю. Крик бабаків гучний і різкий, означає: "Увага!"
М'ясо і жир бабаків високо ціниться, через це вони здавна стали об'єктами полювання. Жир бабаків використовується у народній медицині. Хутро цих звірів користується великим попитом. Зараз через господарське використання степів бабаки стали рідкісними тваринами в Україні і охороняються на ділянках заповідної степової рослинності.
У лісостеповій і степовій зонах поширені ховрахи: крапчастий, малий, європейський.
Ховрахи оселяються групами на ділянках степового типу, на узбіччях шляхів, вигонах, балках тощо. У крапчастого ховраха нори глибокі (4-5 м), у кінці нори він влаштовує кубло. Активними ховрахи бувають у ранкові і вечірні години. Часто можна побачити, як ховрахи стоять "стовпчиками" поблизу своїх нір. У разі найменшої небезпеки вони з різким свистом ховаються. У травні самка народжує 5-7 малят, які вже через місяць можуть жити самостійно. У сплячку залягають у серпні - вересні і про-буджуються тільки в березні - квітні. Живляться ховрахи насінням злаків, в тому числі і сільськогосподарських, поїдають також бульби і цибулини деяких рослин.
Ховрахи вважаються шкідливими тваринами, оскільки поїдають цінні кормові рослини, переносять збудників хвороб. Одночасно ними живляться деякі хижі птахи, звірі.
Бобер європейський - найбільший гризун. Маса його 20-30 кг. Добре пристосований до водно-наземного способу життя. Під час розглядання ілюстрації увагу дітей можна звернути на те, що між пальцями задніх кінцівок у нього є плавальні перетинки. Хвіст плоский, лопатоподібний, допомагає бобрам плавати. Хутро бобра не намокає. Колір хутра - від світло-коричневого до чорного,
Бобри поселяються по берегах повільних лісових річок, стариць і озер. Вони уникають широких річок із швидкою течією, а також водойм, що промерзають до дна. Важлива наявність біля водойми деревно-кущової рослинності з м'яких листяних порід (верби, осики, тополі), а також водної і прибережної рослинності, що складає раціон бобра.
На уподобаній водоймі бобри влаштовують нори або хатки. Нори риють при наявності крутих берегів. Вхід у нору завжди розташовується під водою.
У болотистих місцях замість нір бобри вимушені будувати високу (1- 2 м заввишки) конічну хатку, яка складається з хмизу і гілок, скріплених мулом або глиною. Всередині хатки влаштовується простора "кімната", виходи з якої ведуть у воду. Взимку в хатках утримується плюсова температура, вода не замерзає і бобри мають можливість виходити у воду під лід.
У тих водоймах, де рівень
Loading...

 
 

Цікаве