WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Прикарпаття: Рожнятівський район - Курсова робота

Орнітофауна Прикарпаття: Рожнятівський район - Курсова робота

Транспалеарктичного (1).
З усіх досліджуваних лісових масивів та агроценозу, долини ріки в
орнітофаунах домінують види Європейського типу фауни (7),
Транспалеарктичного (5), до Сибірського (2).
4.3. Біологія гніздового пташиного населення.
Ряд курині (Galliformes) куріпка сіра ((Perdix perdix L.). В Україні 8 родів і 8 видів.
Птахи середніх розмірів. Маса до 500 г. У дорослих самців верхня частина тіла бурувато-сіра, з хвилястим візерунком. Голова зверху бура. Лоб, щоки і горло вохристого рудого кольору. Нижня частина тіла сіра, з темними смугами. На череві велика каштано-коричнева пляма. У самки верхня частина тіла буріша, каштанової плями на череві немає або вона слабо помітна. У молодих птахів оперення світло-буре, з білуватими штрихами. На голові немає рудого кольору.
Поширені майже по всій Україні, зустрічаються на полях, зрубах, згарищах, на луках, у долинах річок. Восени і взимку тримаються зграйками по 10-15 особин. Після великого снігопаду зариваються в сніг. Голос скрипучий, "скіржі-скіржі".
Гнізда роблять у ямці на землі, у кладці 20 і більше яєць. Забарвлення яєць однотонне, зеленувато- або бурувато-коричневе. Насиджує самка 20-22 дні, але виводок пташенят водять обидва птахи. У тритижневому віці пташенята вже можуть перелітати на коротку відстань. Живляться сірі куріпки насінням трав, зеленими частинами рослин, улітку охоче поїдають комах та інших безхребетних тварин.
Кількість цих птахів в окремі роки змінюється, бо вони дуже чутливі до несприятливих умов, особливо до зимових ожеледей і сильних снігопадів.
Ряд Горобині (Passerieformes)
На Україні 24 родини, 130 видів.
Синиця голуба (Parus coeruleus L.)/
Маса до 12 г. У дорослих птахів голова і надхвістя ніжно-блакитні, за що дістали українську назву. На шиї темно-синя смуга. Спина і низ тіла жовті, лоб, брови, щоки, потилиця - білі, вуздечка, смужка біля ока, горло, плями на шиї з боків і смуга впоперек шиї чорні. У молодих птахів на голові немає голубої "шапочки". Оперення не таке яскраве, як у дорослих. Улюблені місця цих птахів - листяні та мішані ділянки лісу, парки, лісосмуги, заплавні ліси. Спів ніжний, розсипчастий, мов срібний дзвіночок. Позитивні крики "ті-ті-ті-ті". Живляться переважно деревними комахами і павучками. Гніздяться у дуплах дерев, у пеньках, часто дуже низько над землею.
Головна кладка з 9-13 білих, з темними плямами маленьких яєць. Насиджує самка, 13-14 днів. З кінця липня разом з іншими синицями починають кочувати.
Плиска жовта (Motacilia klava L.).
Маленькі птахи. Маса до 20 г. У дорослих самців голова зверху сіра, темно-сіра або чорна. Верх тіла зеленувато-жовтий, низ жовтий. У зимовому оперенні верх тіла сірувато-зелений, низ жовтувато-білий. У самок забарвлення блідіше, голова зверху сірувато-зеленкувата, низ тіла жовтувато-білий. Молоді птахи зверху рудувато-бурі, знизу рудувато-жовті, з темними плямками на волі і по боках горла.
Гніздяться на болотистих луках, у заплавах річок, серед рідких чагарників.
У природі визначають їх за довгим хвостом і яскраво-жовтим забарвленням. Голос - позитивні звуки "псііп", "ссріє" або "цієє", коротеньке тихе щебетання.
Прилітають у кінці квітня. Гнізда будують на землі, в траві, із стебел трав і корінців. Повна кладка з 5-6 білуватих, з густими сірувато-коричневими крапочками яєць. Насиджує переважно самка, 13-14 днів. Пташенята залишаються у гнізді близько двох тижнів, але після цього ще кілька днів батьки годують їх поблизу від гнізда. Відлітають на південь у вересні - жовтні.
Корисні і дуже декоративні птахи.
Портребують охорони.
Ряд зозулеподібні (Cuculiformes)
Зозуля звичайна (Cuculus canorus L.).
В мішаному лісі було виявлено 6 видів. Пташка невеликого розміру, маса до 120 г. Дорослі самці зверху темно-сірі, голова і крила мають бурий відтінок. Горло і груди в верхній частині сірі, черево біле, з темними поперечними смугами. Дорослі самки двох типів забарвлення: сірі, з помітним рудуватим відтінком верхньої частини тіла і з темними смугами на волі або іржаво-руді зверху, з темним поперечним візерунком.
У молодих птахів верх тіла темно-бурий, з рудуватими смугами і білими плямками. Горло і воло темно-бурі, з жовтуватими смужечками. Низ тіла білуватий, з вохристим відтінком і темними смугами.
На Україні поширені скрізь, де є деревні насадження або очеретяні зарослі в заплавинах річок, по берегах боліт, озер, водосховищ.
Розпізнавати зозулю дуже легко. У польоті вона нагадує дрібних яструбів або соколів. Має сіре смугасте забарвлення, схоже на забарвлення малого яструба. Самець іноді в польоті починає "кувати".
Живляться майже комахами, в тому числі волохатою гусінню шовкопрядів, яких не їдять інші птахи. Восени їдять також і ягоди.
Прилітають до нас на початку травня, коли вже дерева вкриваються листям. Самці майже відразу починають "кувати". Літаючи понад кущами, в лісі зозулі помічають гнізда маленьких пташок і підкладають по одному яйцю. Яйця зозулі за розміром такі самі, як і у хазяїна гнізда, забарвлення також подібне. Розвиток пташеняти в яйці зозулі проходить скоріше, ніж у горобиних птахів (11-12 днів). Через кілька годин пташення починає викидати з гнізда всі зайві предмети, яйця пташки - хазяїна, а іноді і самих пташок. Пташеня зозулі залишається в гнізді 20 днів.
Відлітаютьу серпні - першій половині вересня.
Горобець польовий (Passer montanus L.).
Птахи невеликого розміру. Маса до 30 грам. Дорослі самці і самки мають однакове забарвлення. Голова зверху коричнева, спина жовтувато-бура. На горлі чорна пляма. Позивний крик "зев-зев-зев", який повторюється три-чотири рази. Живляться переважно рослинною їжею. Пташенят вигодовують комахами. Пташенят виводять два-три рази на сезон.
На Україні гніздяться всюди, як в населених пунктах так і далеко за її межами. Гніздяться у дуплах дерев, норах, щілинах скель, будівель. Горобці звичайні приносять користь, знищуючи комах-шкідників.
Сорока (Pica pica L.).
Довгохвості строкаті птахи. Маса 230-250 г. У дорослих птахів голова, шия, воло і частина грудей чорні. Задня частина грудей, черево, поперек і плечові пера білі. Хвіст довгий чорний з металічним блиском. Поширені по всій Україні. Улюблені місця - узлісся молодняки, зарослі чагарників на берегах водойм, живуть у ярах, балках, садах. Голос - гучне стрикотання і дзвінке "чак, чак". Живляться комахами, зерном, маленькими тваринами. Будують гнізда у вигляді великих закритих зверху куль. У середині гніздо обмазане глиною і вимощене сухою травою. Повна кладка - 5-7 зеленкуватих яєць.
Знищують шкідливих комах і гризунів, але іноді вони руйнують гнізда інших співочих і навіть мисливських птахів.
Ластівка сільська (Hirundo rustica L.).
Маса 20-35 г. У дорослих птахів забарвлення верхньої частини тіла чорне. Лоб і горло руді, низ тіла білий. В Україні гніздові і перелітні птахи всієї території. Гніздяться виключно у сільських населених пунктах. У польоті відрізняються від інших ластівок довгим хвостом. Полюють на комах на льоту. Голос коротенька тріскотлива пісенька.
На місця гніздування прилітають в середині квітня. Гнізда у вигляді глибоких кошиків будують попід стелями і на стінах будівель. Зсередини гніздо вимощують пір'ям, м'якою травою. Відлітають на зимівлю у вересні - жовтні.
Loading...

 
 

Цікаве