WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Лісова фауна заповідника “Горгани” (Українські Карпати) - Курсова робота

Лісова фауна заповідника “Горгани” (Українські Карпати) - Курсова робота

глухарів серед незайманих, цінних лісових угрупувань, що знаходяться на складному гірському рельєфі.
В районі має місце також звірівництво - розводять таких хутрових звірів, як ондатра, тхір, норка, нутрія, куниця.
Найбільшими дикими тваринами на території району є зубр, лось, олень благородний, свиня дика, ведмідь бурий, вовк.
За останні роки у Карпатах вже не побачиш таких птахів, як чорний лелека, сірий журавель, білоголовий і чорний грифи, лебеді. На грані винищення знаходяться кіт лісовий, болотяна черепаха, куниця, горностай, а також карпатський глухар, білоспинний дятел, карпатська білка і карпатський тритон.
Бурий ведмідь (ursus arctos), що зустрічається лише в карпатських лісах, належить до хижаків. Звір великих розмірів. Довжина тіла, в середньому, два метри, вага досягає 250, а іноді - 300 кг. Приплід буває раз на два-три роки. Ведмедиця народжує одно-двоє інколи більше малят. Ми починаємо знайомитися з ведмедем уже в ранньому дитинстві. Любимо іграшкового ведмедика, майже в кожній казці зустрічаємося з цим, ніби добродушним, звіром. Але слід пам'ятати, що ведмідь небезпечний для людини. Особливо - в період весільної пори. Він нападає на домашню худобу і диких тварин, місцями витоптує посіви, грабує пасіки. Ведмідь серед хижаків всеїдний. Любить поласувати солодким вівсяним зерном. Живиться також зеленими пагонами рослин, ягодами, фруктами, горіхами, корінням деяких рослин, в а також дрібними хребетними та комахами.
Полювати на ведмедя заборонено. Відстріл дозволяється лише в окремих випадках, коли він стає м'ясоїдом.
У гірських районах серед хижаків, що належать до мисливських, водяться на Прикарпатті вовки і лисиці. Улюблена здобич вовка (canis Cupus) - свійські й дикі копитні тварини. Вовк може нападати як на великих звірів - оленів, лосів, кабанів, так і на менших - козуль, зайців, чим завдає істотної шкоди тваринництву і мисливському господарству. Вовк є і одним з розповсюджувачем небезпечного для людини інфекційного захворювання - сказу. При великій щільності поголів'я, вони нападають і на свійських тварин, чим завдають шкоду сільському господарству. Стадо з двох-п'яти вовків знищує, в середньому, двох копитних за кожні три дні. При цьому, наситившись жертвою, вони до її решток рідко повертаються, добувають іншу.
У Карпатах вовки водилися здавна. Особливо великою була їх кількість у післявоєнні роки. З того часу знищено біля п'яти тисяч вовків, у тому числі - на території Івано-Франківської області понад півтори тисячі. Проблема вовка - серйозна проблема карпатського природного комплексу. Необхідні розробка і реалізація цільової програми охорони і відтворення, раціональне використання тваринного світу цього регіону. Останнім часом, у зв'язку з твердженням про санітарну роль вовка в природі, боротьба з ним була послаблена, і чисельність, звичайного, зросла. Тому виникла потреба всіма допустимими методами посилити боротьбу з цим хижаком.
Трапляються випадки, коли вовки схрещуються зі свійською собакою й утворюються вовко-собачі гібриди. Вони більш небезпечні для тваринного світу, ніж вовки. Значної шкоди тваринному світу завдають звичайні бродячі собаки. Вони знищують диких тварин, нападають на свійських.
У гірських лісах Прикарпаття водиться чимало лисиць.
Живиться лисиця (conis vulpis) переважно мишовидними гризунами, різними птахами, в тому числі свійськими. Дуже обережний звір. Знищує значну кількість дрібних мисливських тварин, особливо зайчат та деяких мисливських птахів. Хутро її досить цінне. Лисиця народжує четверо-п'ятеро, іноді і більше лисенят.
На території гірських лісокомбінатів поширений ще один, досить великий хижий звір - рись (Lynx). Довжина тіла - 90-130 сантиметрів, вага - від дев'яти до п'ятнадцяти кілограмів. Полює рись на зайців, молодих кошенят, різних пташок. Може нападати на козуль, оленів і дрібну свійську худобу. Поселяється рись, здебільшого, в глухих ділянках високостовбурного старого лісу з густими заростями чагарнику.
У виводка буває двоє-четверо кошенят.
Незважаючи на зусилля лісової охорони, єгерської служби, підгодівлю, закладку солонців, боротьбу з браконьєрством тощо, поголів'я копитних зростає дуже повільно. В останні роки помітне навіть деяке зменшення таких звірів, як норка, видра та деяких інших.
До красивих і граціозних звірів середніх розмірів, що водяться в Карпатах, належить куниця лісова (martes foina). Це один з найцінніших хутрових звірів. Полювати на куницю дозволяється за спеціальними ліцензіями. Улюбленими місцями оселення куниці є листяні та мішані ліси, переважно старі ділянки з дуплястими деревами. У приплоді буває від двох до шести малят. Довжина тіла разом з хвостом досягає п'ятнадцяти сантиметрів. Хутро м'яке, густе і блискуче. Зверху темно-буре, коричнювате. На горлі і нижній частині шиї світло-жовта пляма. Живиться хижак дрібними гризунами, полює на білку. Може поїдати птахів, пташенят, яйця, комах, плоди, ягоди.
Раніше в карпатських лісах був поширений дикий кіт (silvestris), тепер він занесений до Червоної книги. Дикі коти ще зрідка зустрічаються у Верховинському та деяких інших лісокомбінатах. Оселяється у мішаних та листяних лісах. Живе у дуплах і старих норах. Веде нічний спосіб життя. У виводку буває троє-шестеро кошенят.
Живиться дикий кіт переважно мишовидними гризунами, рідше - дрібними птахами, влітку споживає плоди диких рослин. Як рідкісний зникаючий вид, взятий під повну охорону. Полювання на дикого кота суворо заборонено.
В Осмолодському, Вигодському, Брошнівському, Верховинському, Ворохтенському, Делятинському, Солотвинському, Болехівському, Кутському, Надвірнянському лісокомбінатах водяться благородні або карпатські олені (cervus elaphus). Це великі звірі, довжина тіла до 2-2,5 метра. Вага досягає 300-350 кілограмів. Полюбляють олені переважно гірські мішані та широколистяні ліси з галявинами і трав'янистою рослинністю. Самка приводить одного, рідше двох оленят. Живляться олені трав'янистими та чагарниковими рослинами, жолудями, плодами диких дерев. Взимку об'їдають пагони, кору, листя, деревні лишайники.
За розмірами оленю поступається лань. Довжина дорослої тварини близько 1,2-1,4метра, вага - до 50-80 кілограмів. Ноги порівняно невисокі. Голова невелика. Шия довга, вуха великі. Роги на кінцях розширюються у вигляді лопатки з кількома пальцеподібними відростками.
На територіях Івано-Франківського, Коломийського та інших лісокомбінатів водяться козулі. Тварина середніх розмірів. Шерсть влітку руда, взимку - бурувато-сіра. Роги невеликі, вертикальні, з незначною кількістю відростків. Тримається негустих листяних або мішаних лісів з трав'янистим покривом, а також окремих лісових масивів і дібров. Самка народжує одне-двоє, рідше троє малят. Влітку козуля живиться трав'янистими рослинами, ягодами; взимку - гілками, корою та жолудями, які викопує з-під снігу. Полювати на козулю, як і на багатьох інших тварин, дозволяється лише за ліцензіями.
На територіях Шепарівського лісництва, Коломийського лісокомбінату, Майданського, Делятинського, Пукивського Тисменицького лісництв Івано-Франківського лісокомбінату зустрічаються лосі (Alces). Це великі і могутні звірі, довжина тіла яких сягає до трьох, висота - до 2,3 метра. Важить
Loading...

 
 

Цікаве