WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Войнилівської височини - Курсова робота

Орнітофауна Войнилівської височини - Курсова робота

дорівнює 67,5%. Субдомінантами є 11 (40,7%) видів і другорядними - 14 (51,9%).
Таблиця 3. зимове населення птахів північної частини В. височини
вид
Густота,
ос./км2
Зустріча-льність, %
Pams major
Sitta eiiropaea
Pyrrhula pijrrhula
Parus caeruleus
P. palustris
Garrulus glandarius Cnrduelis carduelis Corvus corax Dendrocopos major Ttirdus merula Aegithalos caudatus Ttirdus pilaris
Pica pica
Accipiter gentilis
Picus canns
Troglodytes troglodytes
Certhia familiaris
Dnteo buteo
Acanthis flammea Accipiter nisus
Picus viridis Dendrocopos medins Cocc. coccothraustes Buteo lagopus
Parus ater
Emberiza citrinella Corvus frugilegus
124,8
64,9
20,3
17,3
12,7
6,7
5,9
5,0
4,1
2,9
2,9
2,3
1,3
1,2
1,2
1,2
1,2
0,9
0,9
0,6
0,6
0,6
0,6
0,5
0,4
0,2
0,02
44,4
23,1
7,2
6,2
4,5
2,4
2,1
1,8
1,5
1,0
1,0
0,8
0,5
0,4
0,4
0,4
0,4
0,3
0,3
0,2
0,2
0,2
0,2
0,2
0,1
0,1
0,01
Всього : 27
281,2
100
Представники орнітокомплексу належать до 4 типів фауни: європейського 16 (59,3%) вид, транспалеарктичного - 7 (25,9%), сибірського - 3 (11,1%) та арктичного - один (3,7%). За участю в населенні розподіл аналогічний: переважають європейці (64,5%), далі йдуть птахи транспалеарктичного (26,9%), сибірського (8,3%) та арктичного (0,2%) типів фауни.
З екологічних угрупувань основу фауни складають дендрофіли - 26 (96,3%) видів і лише один (3,7%) - є склерофілом. За зустрічальністю на першому місці залишаються дендрофіли (99,7%) за ними йдуть склерофіли (0,2%).
Третина представників орнітокомплексу збирає їжу на землі - 9 (33,3%), значно менше у кронах і у стовбурах дерев (по 5 або 18,5%), в кронах, і на кущах (3 або 11,1 %), на кушах та і на землі , і в кронах (по 2 або 7,4%)та і на землі, і на кущах (один або 3,7%). За а зустрічальністю розподіл наступний: і в кронах, і на кущах - 51,6% особин, на стовбурах - 25,6%, і на землі, і на кущах - 7,2%, у кронах - 5,5%, на землі - 4,9%, і на землі, і в кронах - 2, 8% та на кущах - 2,3%.
Шляхи формування орнітокомплексу.
За час проведення обліків у межах північної частини Войнівської височини Виявлено 57 видів птахів. З них у всі періоди року - 13 (22,8%), лише у гніздовий і осінньо-міграційний - 8 (14,0%), в осінньо-міграційний і зимовий - 10 (17,6%), у гніздовий - 19 (33.3%), в осінньо гніздовий 3 (5,3%) та в зимовий - 4 (7,0%). У порівнянні з зимовим, у гніздовий період загальна кількість представників орнітокомплексу зростала на 13 одониць і відбулися значні якісні зміни: спільних видів є лише 13 і, відповідно, низький показник коефіцієнту подібності - 24,1%. З приходом осені видове багатство зменшується в 1,2 рази, зате значно зростає кількість спільних видів (21) і подібність орнітофауни (39,6%). Взимку загальне число авіфауні стичних елементів стає ще меншим на 7 одиниць, хоча трохи збільшується кількість спільних видів (23) й істотно зростає показник подібності (60,5%).
Сумарна густина населення у гніздовий період була висока, а восени та взимку - середня. З настанням гніздового періоду зазначений показник, у порівнянні з зимовим, істотно збільшується (в 4,5 рази) коефіцієнт подібності дорівнює 10,4% адекватно до зростання загальної кількості видів. Це пов'язано зі складним перерозподілом особин більшості представників орнітокомплексу. З настанням осені сумарний показник густоти населення зменшується у 2,6 рази (подібність трішечки зростає - до 13,5%); настільки помітні зміни не характерні для видового багатства. У зв'язку з міграційною активністю помітно зменшується густота зяблика, чорного дрозда, вівчарика-ковалика (Phylloscopus collybita) та інших видів птахів. З приходом холодної пори року, на фоні певного спаду сумарного показника видового багатства, загальна густота населення також знижується (в 1,7 рази; коефіцієнт подібності - 48,1%) за рахунок перерозподілу особин великої синиці, повзика та інших представників орнітокомплексу.
У порівнянні з зимовим, у гніздовий період сумарна кількість фонових видів зростає на 3/4. восени зазначений показник знову різко зменшується і залишається майже на цьому ж рівні протягом зими. Хоча загальна зустрічальність фонових видів у всі періоди змінюється у незначних межах від 84,5% до 94,3%. Основне їх ядро протягом року складають два представники: велика синиця та повзик. До числа фонових видів лише у гніздовий період належать звичайна зозуля (Cuculus canorus), лісовий щеврик (Cuculus canorus), сорокопуд-жулан (Lanius colhirio), іволга (Oriolus oriolus), шпак (Sturrus vulgaris), берестянка (Hippolais icterina), чорноголовка кропив'янка (Sylvia atricapilla), сіра кропив'янка (S. communis ), вівчарик-ковалик, жовтобровий вівчарик (Phylloscopus sibilatrix), співочий дрізд, польовий горобець (Passer montanus), зяблик, щиглик (Caroluelis carduelis) і костогриз (Coccothraustes coccothraustes), у зимовий блакитна синиця (Parus caendeus), у гніздовий і осінньо-міграційний - строкатий дятел (Dendrocopos major), вільшанка (Erithаcus rubecula) та чорний дрізд, в осінньо-міграційний і зимовий - болотяна чаїчка (Parus palustris) та снігур (Pyrrhula pyrrhula).
До багато чисельних видів у гніздовий період належать зяблик, чорний дрізд (обидвадомінують) і вівчарик-ковалик. У осінньо-зимовий період багаточисельною є велика синиця і ввосени до неї приєднується повзик. Ці ж види протягом зазначеного періоду часу є домінуючими.
За типами фауни (рис 1а) протягом року у видовому складі переважають європейці та транспалеарти (їх сумарна зустрічальність дорівнювала 85,2-100%%).В осінньо-зимовий період з'являються представники сибірського (снігу, чикотень(Turоlus pilaris), омелюх(Bombycilla garrulus) - лише восени та звичайна чечітка (Acanthis slammea) - лише взимку) та арктичного (зинняк - Buteo lagopus) типів фауни.
Аналогічна картина характерна й для населення. Знову протягом року не переважають європейці та транспалеаркти. Кількість перших особливо велика протягом гніздового періоду, а частка транспалеарктів істотно зростає восени та взимку за рахунок збільшення чисельності повзика та інших видів птахів.
За екологічними угрупуваннями і у фауні, і в населенні протягом року переважають дендрофіли (90,0-96,3% і 96,8-99,7% відповідно).
За ярусами живлення розподіл наступний (рис 1в). Протягом року приблизно третина видів птахів збирає їжу на землі; порівняно висока їх кількість харчується у кронах дерев і в кронах, і на кущах та на стовбурах. З настанням осені з'являється один представник орнітокомплексу (він залишається тут і протягом усієї зими), який збирає поживу і на землі, і на кущах (снігур). В населенні картина дещо інша. У гніздовий період переважна більшість особин шукає поживу на землі. Восени та взимку на перше місце виходять птахи, які харчуються і в кронах, і на кущах, в наслідок зростання чисельності, насамперед, великої синиці. На їх фоні в цей час порівняно значною є частина особин - збирачів їжі на стовбурах дерев за рахунок високої густоти, головним чином, повзика.
У гніздовий період значна кількість птахів живиться безхребетними, а восени та взимку - і безхребетними, насінням та соковитими плодами. Частка лише рослинної їжі є порівняно високою в зимовий період, завдяки зростанню чисельності снігура та інших видів птахів.
Loading...

 
 

Цікаве