WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Войнилівської височини - Курсова робота

Орнітофауна Войнилівської височини - Курсова робота

дорівнює 29,0 км, затрачений час - 9,7 год.
Для опису населення орнітокомплексу використовували шкалу, запропоновану О.П. Кузякіним (1962) зі змінами, та з урахуванням доповнення.
Значення видів у населенні (частково біомасі та кількості трансформованої енергії) орнітокомплексу представлено домінантами (10% і більше), субдомінантами (1-9%) та другорядними (менше 1%). Фоновими вваксами всіх звичайних, багато чисельних та класових видів птахів, тобто густотою 10 і більше ос./км2. Для характеристики загальної густоти населення орнітокомплексу використано відповідну шкалу.
Результати та обговорення.
Гніздовий період.
У межах північної частини Войнилівської височини виявлено 40 видів птахів загальною густотою 1254,1 ос./км2. Фоновими є 20 (50,0%) представників орнітокомплексу.
До багато чисельних належать 3 (7,5%) види, до звичайних -17 (42,5%) і до рідкісних - 20 (50%). Загальна густота населення орнітокомплексу висока. Домінують зяблик (Fringilla coelebs) і чорний дрізд (Turdus merula) - їх сумарна зустрівальність дорівнює 43,3%. Субдомінантами є 22 (55,0%) види і другорядними - 16 (40,0%).
Представники орнітокомплексу належать до 2 типів фауни: європейського - 31 (77,5%) видів і транспалеарктичного - 9 (22,9%). За участю в населенні розподіл аналогічний: європейців - 90,3% транспалеарктів - 9,7%.
Таблиця 1. Гніздове населення птахів північної частини В. височини
Вид
Густота,
ос./км2 Зустріча-льність,%
Fringilla coelebs
Turdus merula
Phylloscopus collybita Titrdus philomelos
Parus major
Oriolus oriolus
Sitta europaea
Sylvia atricapilla
Cocc. coccothraustes Erithаcus rubecula Dendrocopos major Caroluelis carduelis
Sturrus vulgaris
Lanius colhirio
Anthus trivialis
Sylvia communis Phylloscopus sibilatrix Passer montanus
Hippolais icterina
Cuculus canorus
Acanthis cannabina
Dendrocopos medius 413,1 130,9 108,4 79,8
67,5
55,2
47,0
47,0
43,0
22,5
20,5
20,5
18,4
18,4
18,4
18,4
18,4
16,4
10,2
9,8
8,2
6,1 32,9
10,4
8,6
6,4
5,4
4,4
3,7
3,7
3,4
1,8
1,6
1,6
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,3
0,8
0,8
0,6
0,5
Chloris chloris
Parus caendeus
Streptopelia turtur
Luscinia luscinia Dendrocopos minor Motacilla alba
Muscicapa striata
Corvus corax
Columba palumbus
Garrulus giandarius Eniberiza citrinella
Stjlvia borin
Ficedula albicptlis Phylloscopus trochilus
Parus palustris
Otus scops
Bubo bubo
Accipiter gentilis 6,1
6,1
4,6
4,1
4,1
4,1
4,1
3,7
2,1
2,1
2,1
2,1
2,1
2,1
2,1
1,7
1,5
1,2 0,5
0,5
0,4
0,3
0,3
0,3
0,3
0,3
0,2
0,2
0,2
0,2
0,2
0,2
0,2
0,1
0,1
0,1
Всього: 40
1254,1
100
З екологічних угруповань основу фауни складають дендрофіли - 36 (90,0%) вивід, мінімальною є кількість склерофілів - 3 (7,5%) і один вид (2,5%) - лімнофіл. За зустрічальністю картина аналогічна: дендрофілів - 96,8%, склерофілів - 2,9% і лімнофілів - 0,3%.
За способом гніздування розподіл видів наступний: стовбурно-чагарникові - 12 (30,0%), дуплогніздові - 11 (27,5%), наземногніздові - 9 (22,5%) і кронники - 8 (20,0%). Зовсім інша картина характерна для населення, де абсолютним лідером є кронники (43,3%). За ними йдуть стовбурно-чагарникові (26,9%), дупло гніздові (15,3%) та наземногніздові (14,5%) птахи.
Більше третини представників орнітокомплексу збирає їжу на землі - 15 (37,5%), значно менше - у кронах дерев (9 або 22,5%), і в кронах і на кущах (5 або 12,5%), на кущах і на стовбурах (по 4 або 10,0%) та і на землі, і в кронах (3 або 7,5%). За зустрічальністю розподіл наступний: на землі - 59,2% особин, і в кронах, і на кущах - 16,2%, у кронах - 10,7%, на кущах - 7,1%, на стовбурах - 6,1% та на землі, і в кронах - 0,7%.
Осінньо-міграційний період
У межах північної частини Войниківської височини виявлено 34 види птахів загальною густиною 482,8 ос./км2. фоновими є 7 (20,6%) представників орнітокомплексу. До багато численних належать 2 (5,9%) види, до звичайних - 5 (14,7%), до рідкісних - 18 (52,9%) і до надзвичайно рідкісних - 9 (26,5%). Загальна густина населення орнітокомплексу середня. Домінують велика синиця (Parus major) та повзик (Sitta europaea) - їх сумарна зустрічальність дорівнює 63,2%. Субдомінантами є 16 (47,1%) видів і стільки ж другорядними.
Представники орнітокомплексу належать до 4 типів фауни: європейського 22 (61,8%) вид, транспалеарктичного - 9 (26,5%), сибірського - 3 (8,8%) та арктичного - один (2,9%). За участю в населення розподіл аналогічний: переважають європейці (69,4%), далі йдуть птахи транспалеарктичного (27,7%), сибірського (3,0%) та арктичного (0,04%) типів фауни.
Таблиця 2. Осінньо міграційне населення птахів північної частини В. височини.
Вид Густота, ос./км2 Зустріча-льність, %
Sitta europaea
Parus palustris
Erithacus rubecula
Turdus merula
Pyrrhula pyrrhula Dendrocopos major
Coc. coccoihraustes Emberiza citrinella
Passer montanus
Corvus corax
Troglodytes troglodytes
Garrulus glandarius
Parus caeruleus
Fringilla coelebs
Regulus regulus
Buteo buteo
Dendrocopos rnedius 197,2 108,2 40,3
22,0
17,0
13,5
10,1
9,1
8,2
8,2
7,8
7,6
6,0
5,4
3,8
3,8
3,1 40,8
22,4
8,3
4,6
3,5
2,8
2,1
1,9
1,7
1,7
1,6
1,6
1,2
1,1
0,8
0,8
0,6
Accipiter gentilis
Phylloscopus sibilatrix Certhia familiaris
Turоlus pilaris
Carduelis cardueiis
Bombycilla garrulus
Aegithalos caudatm
Accipiter nisus
Dendrocopos rninor
Corvus cornix
Picus viridis
P. canus
Sturnus vulgaris
Phylloscopus trochilus
Ph. collybita
Buteo lagopus 2,5
1,4
1,3
1,3
0,6
0,6
0,5
0,5
0,4
0,4
0,3
0,3
0,3
0,3
0,3
0,3
0,2 0,5
0,3
0,3
0,3
0,1
0,1
0,1
0,1
0,1
0,1
0,1
0,1
0,1
0,1
0,1
0,1
0,04
Всього: 34 482,8 100
З екологічних угруповань основу фауни складають дендрофіли - 31 (91,2 %) вид і набагато менше є склерофілів - 3 (8,8%). За зустрічальністю картина аналогічна: лідирують дендрофіли (98,3%), а за ними йдуть склерофіли (1,8%).
Трохи більше третини представників орнітокомплексу збирає їжу на землі - 12 (35,2%), значно менше - на стовбурах та і в кронах, і на кущах (по 6 або 17,7%), у кронах (5 або 14,7%), на кущах та і на землі , і в кронах (по 2 або 5,9%) та і на землі, і кущах (один або 2,9%). За зустрічальністю розподіл наступний: і в кронах, і в кущах - 42,5% особин, на стовбурах - 25,5%, на землі - 14,9%, у кронах - 9,6% і на землі, і на кущах та і на землі, і в кронах - по 2,8% та на кущах - 2,0%.
Зимовий період.
У межах північної частини Войновської височини виявлено 27 видів птахів загальною густиною 281,2 ос./км2. фоновим є 5 (18,5%) представників орнітокомплексу. До багаточисельних належать один (3,7%) вид, до звичайних - 4 (14,8%), до рідкісних - 19 (70,4%) і до надзвичайно рідкісних - 3 (11,1%). Загальна густота населення орнітокомплексу середня. Домінують велика синиця та повзик - їх сумарна зустрічальність

 
 

Цікаве

Загрузка...