WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Войнилівської височини - Курсова робота

Орнітофауна Войнилівської височини - Курсова робота


Курсова робота
Орнітофауна Войнилівської височини
Зміст.
Вступ.
1. Фізико-географічна характеристика району дослідження
а) Рельєф
б) Кліматичні умови
в) Рослинний світ рослин і тварин
2. Об'єкти і методи дослідження.
3. Фауна населення птахів височини.
Видовий список орнітофауни Войнилівської височини
Чисельність і розселення
Екологія представників орнітофауни Войнилівської височини.
Висновок.
Література.
Додатки.
Родина жайворонкових.
По сьогоднішнім даним в систематиці птахів, родина жайворонкових, як правило, відкриває ряд, родини співучих горобцевих, які мешкають на території нової держави. Це відносно невелика родина, нараховуючи близько 76-78 не великих (з горобця) відносно близьких і однотипних по морфологічному, так і екологічному обліку видів. Всі жайворонки - мешканці відкритих, в першу чергу степових, лугових, лісостепових і півпустинних просторів. Справжніх лісових жайворонків не існує.
Сучасна систематика виділяє близько 13-ти видів цих птахів. Найбільше число видів цих птахів характерне для Африки. В зв'язку з цим для багатьох представників цієї родини ефективний так званий "Жайворонковий" наряд: відповідно світлий верх з темними серединками пір'їв і світлими прогалинами; світлий низ з темними плямами, особливо на боках шиї, де, у деяких видів утворюється велика темна пляма.
Всіх жайворонків відрізняють 2-ма основними екологічними ознаками розвиток тяжких, і часто не визначених форм, повітряного токування і первинно незалежний образ життя. На землі жайворонки виглядають і збирають їжу, а також на землі, вони, роблять гнізда.
Для жайворонків характерний чітко виражений спектр харчування - комахами і насінням. За один сезон вони виводять два виводки. Гнізда переважно роблять на землі, і маскують їх дуже добре. В гнізді 5-6 яєць. Пташок висиджує самка, 12-16 днів. А вигодовують малих пташенят, обоє батьків, 9-10 днів. Після вильоту з гнізда батьки, ще 8-10 дні догодовують молодих, а потім залишають їх і приступають до другої відкладки яєць.
Закінчуючи цю главу, розповідь про жайворонків нашої держави, дивовижних і хвилюючих вісниках ранньої весни, таким довірливим людині, хотілось би ще раз нагадати, що небезпека підстерігає цих птахів, на наших полях, - масове знищення цих птахів, через ядохімікати і підживлювачі полів.
Родина кропивникові.
В родині кропивникових налічується близько 60 видів співучих птахів. Більша частина цих птахів населяє лісові ландшафти Південної Америки. В основному кропивникові мешканці тропіків. Дзьоб у багатьох видів загострений, довгий і тонкий, і деколи трохи загнутий до низу. Дуже часто самці займають великий гніздовий район, і будують декілька "холостяцьких" гнізд, в яких і ночують.
Більшість видів мають одну самку, а у деяких видів, може бути 2 а то і 3 самки. В тропіках самки відкладають по 2-5 яєць, а у деяких видів по 8-10 яєць. Яйця білі або голубі, інколи з темним крапом. Висиджує самка приблизно біля 2 неділь. Вигодовують пташенят обидва батьків. Самець приймає участь в вигодовуванні і других виводків, коли на його участку гніздяться декілька самок. Пташенята вилітають з гнізда через 16-18 днів і починають вести самостійний спосіб життя.
Під час розмноження кропивникові тримаються по одинці а деколи і парами. Тоді самці на протязі року охороняють свій гніздовий участок.
Харчуються різноманітними маленькими, безхребетними, збираючи їх на землі і в гілках. На території нашої держави живе лише 1 вид - звичайний кропивник.
38 підвидів кропивника - це дуже багато навіть для такого ареалу, захопивши лісові області двох континентів. І тільки тепер ми починаємо яка різноманітна може бути екологія і адаптація виду. Цю незвичайну птаху, можна побачити навіть і в саму зимну пору, взимку, під самою Москвою.
Родина дроздових.
Одне із найбільш великих, по обліку і поведінці, окремих видів і груп, родини з відділення горобцевих птахів. По землі не бігають а скачуть на ногах, що свідчить про лісовий і деревний спосіб життя. Розповсюдженні майже по всій земній кулі.
Окраска дроздових різновидна. У багатьох видів самці різко відрізняються від самок. У тих видів, у яких статевий диморфізм виражений не чітко, самці не рідко яскравіші і більші від самок.
Дроздові - живі подвижні птахи, багато часу проводять на землі, де вони і збирають свій літній корм, часто виглядаючи сухе листя. Самців багатьох видів, дуже добре співають. Гнізда роблять в деревах. Часто гніздяться в кущах. В будівництві гнізда і висиджуванні, більшу участь приймає самка, а у деяких випадках тільки самка. Яйця білуватої, голубуватої або зеленуватої окраски, однокольорові або п'ятнисті. В гнізді 3-6 яйця, деколи і більше. Висиджує самка до двох тижнів. Пташенят вигодовують двоє птахів. Молоді пташенята самостійно вилітають з гнізда після 2 тижнів.
Деяка кількість видів перелітна. Гніздяться вони окремими парами. Об'єм сімейства, різними систематиками ґрунтується по різному. Обачно до сімейства дроздових відносять близько 300 видів, розприділених по 40-70 родам. В нашій державі зустрічається 50-54 види, 12-19 родів.
Для дроздових дуже характерне не тільки часте перебування на землі, збір корму на ній, але і наземне гніздування. Дрозди по своєму походженню і основних адаптаціях - мешканці добре насичених їжею місцевостях. Одне з самих загадкових явищ в історії дроздів - це широке і майстерне використання мокрої землі і глини в будуванні гнізда. Як і другі дроздові, настоящі дрозди, під час не гніздування, настоящі дрозди, під час гніздування охотно поїдають сочні ягоди і другі плоди.
Матеріали та методика
Основою для вивчення динаміки населення птахів були результати обліків, проведених у ____________ рр. Вивчалися всі сезонні аспекти орнітофауни в репродуктивний період, під час міграцій і взимку. Основні матеріали по гніздовому населенню отримані в ______р. Маршрути пролягали таким чином, щоб охопити якомога більшу площу району досліджень.
Протягом репродуктивного періоду гніздові території птахів виявляли голосу, так і за візуальними зустрічами окремих особин (пар). Ширина трансекти дорівнювала 60 м (30 + 30). Окремо визначали чисельність денних і нічних хижих птахів. Перерахунок кількості особин на одиницю площі (км2) проводили за співвідношенням числа виявлених представників орнітокомплексу до добутку довжина маршруту на ширину смуги обліку.
Протягом періоду міграцій та взимку обліки проводили за методикою Ю.С. Равкіна (1967). Усіх зустрінутих птахів підраховували за середніми груповими віддалями виявлення використовуючи організаційно вдосконалену нами схему для особин, що летіли, пройдену віддаль замінювали на час (год), затрачений на облік, помножений на середню швидкість польоту птахів, яка для більшості видів дорівнювала 30 км/год.
Облік проводили, як правило, у гніздовий період через 1,5-2год після світанку (а не сходу сонця), восени та взимку - у першійполовині - середині світлової частини доби. Під час несприятливих метеоумов (сильний вітер, дощ, снігопад і туман) птахів не обліковували.
Загальна протяжність маршрутів основних обліків за весь період польових робіт склала 65,4 км, затрачений час - 21,8 год. Восени та взимку пройдену віддаль розподіляли рівномірно на весь відрізок часу тривалості певного періоду. Рідкісні птахи, не виявлені під час основних досліджень, реєструвалися додаткові тоді, коли обліки у відповідних місцеперебуваннях мине проводили. Для визначення їх густоти використовували і ці дані. Сумарна протяжність маршрутів додаткових обліків
Loading...

 
 

Цікаве