WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Коломийщини - Курсова робота

Орнітофауна Коломийщини - Курсова робота

10-12 днів вилуплюються пташенята. Вигодовують їх самець і самка протягом двох тижнів включно комахами, особливо гусінню. У цей час і дорослі птахи поїдають комах. За період годівлі одного виводка вони поїдають до 30000 комах. Якщо врахувати, що горобець встигає виводитись 2-3 рази за літо, то стане зрозуміло, яку велику користь він приносить нам за цей час, особливо у великих населених пунктах, де вони бувають майже єдиними санітарами деревних насаджень.
Однак в окремих випадках горобці можуть заподіювати шкоду.
Влітку і восени вони збираються у великі зграї і налітають на лани й сади, вибиваючи зернові культури, розкльовуючи соняшники, ягоди вишні, винограду. Рано навесні об'їдають бруньки на кущах аґрусу та смородини. Через це у деяких країнах горобців зачислили до винятково шкідливих птахів.
Яструби - це середні за розмірами хижі птахи. У них порівняно довгі міцні ноги і широкі крила.
Тетерев'ятник і перепелятник живляться переважно чималими мисливськими птахами. Іноді полюють і на свійських, особливо курей.
Яструб - малий (Acupitez nisus), навпаки, живиться здебільшого щитовидними гризунами та комахами. На відміну від корисних хижаків, які схожі на тетерев'ятника та перепелятника, у старих яструбів на тілі епоперечні смуги. У молодих птахів смуги поздовжні, і тому вони дуже схожі на канюків, корисних хижих птахів. У польоті яструби де в чому нагадують соколів, але хвіст у них довший, а крила коротші і ширші.
Яструби - звичайні лісові птахи. Вони спритніші за всіх інших хижаків, до того дуже сильні, що дає змогу полювати на здобич, яка більша за них.
РЯД САВКОПОДІБНІ (Charodriiprues) - дрібні, рідше середні за розмірами птахи з довгими ногами і гострими крилами. Ряд об'єднує 189 видів птахів. Він ділиться на два підряди: якани (одна родина) - птахи тропічних і субтропічних зон і кулики (сім родин) - поширені у нас - чайка, вальдшнеп, кроншнеп повсюдно. У нас спостерігаються чайка, або чибіс; вальдшнеп, кроншнеп.
Чайка - або Чибіс (Vanelus) - невеликий чепурний птах (вага близько 200 г). Забарвлення крил зверху бурувато-чорне із зеленим близьким, груди, голова з боків і черевце чисте-біді, на голові кумедно стирчить характерний для цього птаха блискучий чорний чуб з кількох довгих пір'їн. Повертається навесні дуже рано, на початку або в середині березня. Оселяється окремими парами або колоніями по берегах річок, озер, на вологих низинах, сухих луках і на полях.
Після повернення самці влаштовують шлюбні ігри, які відбуваються в повітрі або на землі. На землі самець розправляє крила, розпускає хвіст, яким ритмічно рухає вгору та вниз. Потім він, притиснувшись до землі, енергійно вигрібає лапами з-під себе землю. На цьому місці утворюється ямка, яку потім І використовують під гніздо. В квітні самка відкладає 3-5 плямистих яйці. Насиджують їх самець і самка близько 25 днів. Уже в триденному віці пташенята прудко бігають, а трохи більш як через місяць літають.
Живиться чайка різноманітними комахами та їх личинками, серед яких багато небезпечних шкідників сільськогосподарських культур. До них належать жук - ковалик, довгоносики, листогризи. гусінь п'ядуна, личинки двоуруглих і дротянки.
Літає чайка чудово, але начебто неохоче. Тріпнувши своїми округлими тупими крилани, вона круто піднімається і з протяжним голосним криком, що нагадує слово "чи - аї" (звідки й назва її пішла) немов падає вниз, уміло використовуючи повітряні потоки. Над самою землею робить різкі повороти у всі боки й летить зі своєю жадібною піснею в далечінь. Так само гарно і швидко ходить вона серед трави, скльовуючи різних комах, молюсків, черв'яків.
Жайворонки. Родина цих птахів об'єднує 78 видів, зокрема на Україні дев'ять, з яких найзвичайнішими є такі: жайворонки польовий і чубатий, поширені майже по всій території. Жайворонки майже всіх видів - мешканці відкритих просторів, полів, степів, лук, лісових галявин. Добре бігають і літають. Живляться різними комахами, перш за все шкідливими.
Жайворонок польовий (Alauda arvensis) трохи більший за хатнього горобця (вага близько 40 г). Забарвлення оперення бурувато-сіре, непоказне, з домішкою темного, жовтого, білого кольорів. Воно допомагає птахові бути зовсім непомітним на землі серед строкатої рослинності. Але цю одну з перших перелітних пташок люди впізнають насамперед по чудовій дзвінкій пісні, що без кінця ллється з блакитного весняного неба. Повертаючись із зимівлі в першій половині березня, жайворонок, ніби на крилах, приносить весну. Гнізда мостить на землі в ямці. Самка відкладає до п'яти сірувато плямистих яєць, які насиджують протягом двох тижнів. П'ють росу з трави. Відлітають на південь пізньої осені.
РЯД ДЕННІ ХИЖІ ПТАХИ (Accipitres) великі і середні за розмірами з міцним крючкоподібним дзьобом і загнутим гострими кігтями на сильних пальцях ніг. Самки більші, ніж самці. До цього ряду належать і подані тут птахи родини яструбиних: скопа, шуліка, яструби, орли, орлани, канюки, луні та птахи родини сокальних.
Шуліка Рудий ( Milvus ) корисні птахи, мають помітно світліше оперення і відзначається наявністю іржасто-рудих відтінків, особливо низ тіла.
За даними кільцювання, тривалість життя шулік становить 15 років. Це корисні птахи. Люди вважають шуліку хижаком, найлютішим ворогом свійської птиці, змішуючи його з яструбами.
Перепел ( Caturnix ) - рід найменших мисливських птахів, вага 70-130 г. Нагадує маленьку курочку, трохи більшу від шпака. Пташка рудувато-сіренька, короткохвоста, строката. В лісах не водиться. Гніздо, як і інші курині, мостить в ямці на землі. Самка відкладає 8-24 жовтокоричневих плямистих яєць, насаджує понад 2 тижні. Через 35-40 днів малята досягають розмірів дорослих.
Перепел живиться пагонами, насінням, комахами. Це мисливський птах, має смачне м'ясо.
СиницяВелика (Parus masor) трохи менша за горобця (вага близько 2Q г). Голова, шия і широка смужка на грудях та черевці чорні з синюватим блиском, спина і черево, жовтуватозелені щоки і потилиця білі, хвіст сіруватий, крильця голубувато-сірі з білими поперечними смужками. У самки чорна смужка на грудях вужча.
На Україні синиця велика - численний осілий почасти мандрівний птах. Гнізда мостить в дуплянках або синичниках. Відстань між гніздами 50-60 м. Самка протягом 13 днів насиджує 9-15 білих плямистих яєць, які відкладає в кінці квітня. Самець зрідка приносить їй їжу, потім кілька днів годує і пташенят, а самка обігріває їх. Згодом обидва птахи приносять їжу пташенятам близько 400 разів на день. За гніздовий період одна сімейка синиць може очистити від шкідників до 40 яблунь. Взимку синиця велика їсть ще й насіння, м'ясо і навіть падаль. Це мабуть, найсміливіший ??? серед дрібних співочих. Вона буває всюди де є тільки якась пожива.
Щиглик ( Cardullia) Рід щиглик належить до родини верхових, яка об'єднує 122 види. Це дрібні товстодзьобі зерноїдні птахи. На Україні їх є 17, до яких належать і щиглик, чиж, коноплянка, снігур, шинкар та зяблик. У нас на Коломийщині осілий птах щиглик.
Щиглик, або щиголь (Cardullia
Loading...

 
 

Цікаве