WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Коломийщини - Курсова робота

Орнітофауна Коломийщини - Курсова робота

плаваючі гнізда норець будує серед густих заростей очерету, рідше серед заростей осоки. Розміри гнізда такі: ширина - 32.7 - 44, висота - 6.9 - 10.8. Голосні одинакові або парні крики: "кі-кі-кі", "ке-ке-ке-ке", які швидко чергуються. Дятел так звик до моїх учнів, що не боїться, коли спостерігати за ним. Своєрідною зовнішністю вражає і одуд (upua epops): крила і спина в широких поперечних смугах, світло-руде черевце, груди, шия і голова, хвіст чорний, з білою перев'яззю, дзьоб довгий, злегка зігнутий вниз. Характерна особливість - строкате віяло із рудого пір'я, яке птах то розправляє, то опускає нарад. Самець і самка забарвленням схожі, тільки самка тьмяніша. Одуди гніздяться в будь-яких схованках - в дуплах, в купах каміння, під стріхами будинків.
Кілька років тому я бачила гніздо одуда1 в заростях верболозу біля знищеної меліораторами річки Чорняви (с. Михалків Коломийського р-ну). Цього птаха в нас називають вудвуд за його голос - глухе трискладове "упу-пу".
Одуди - перелітні птахи, зимують в Африці і Південній Азії, зрідка - в Туркменії і Південному Закавказзі.
Рідкісний гніздовий птах, що потребує охорони, - лунь болотяний (circus deruginosus). Оселяється біля ставків, стариків та інших водойм, де є густі зарості очерету, комишу, рогозу. Навесні і прилітає порівняно рано (після очищення водойм від льоду).
Весняний приліт підмічається вже 15 березня. Гніздо поміщає птах у заростях очерету. Нижня частина гнізда - з сухих гілок вільхи та лози. середня і верхня - з сухого рогозу і очерету. В лотку - пір'я. Розміри гнізда; ширина - 102, висота - 30.6, ширина лотка - 28.4, глибина - 7.5 см. Вага яєць - 32.4-33.8 г.
Цікаво знати, пташенята в перші дні втрачають у вазі: було досліджено, що вага одноденного пташеняти - 24.2 г, дводенного - 21.5г, триденного - 19.9 г, чотириденного - 19.8 г. Болотний лунь поїдає яйця менших птахів і підранків мисливсько-промислових видів.
Відлітає в кінці жовтня і на початку листопада.
На Коломийщині зустрічаються такі мисливські птахи: перепел, куріпка, бекас, гуска сіра, качка сіра, вальдшнеп, кроншнеп.
Кроншнеп великий (numonius arguata) - перелітний птах. Середні дати прильоту - 31 березня, відльоту - 1 листопада. Кроншнеп великий в незначній кількості гніздиться в долинах рук. При наближенні людини до гнізда чи до молодих пташенят виявляє особливе занепокоєння. Кроншнеп великий - особливий об'єкт для мисливців (довжина тулуба птаха - 70 см). Потребує даний птах особливої охорони, занесений у Червону книгу України.
Повсюдної охорони вимагає і рідкісний лісовий птах, окраса зеленохвойних карпатських лісів, - глухар (по-гуцульськи готур) - представник ряду криних, родини тетеревиних. Глухар (Tetrao urogallus rudolfi Dombs) - крупний лісовий птах, маса якого досягає 5 кг і більше. Оперення самці темне, з металічним відблиском, брови яскраво-червоні, пір'я під дзьобом утворює "бороду". Самки менші за савців, строкато-іржасті. Молоді птахи схожі на самку.
Токування припадає на середину квітня. Для гну здування самка вибирає свіжі або зарослі лісосіки. Відкладає 4-9 яєць і висиджує 24 доби. Молодь росте швидко і на десяту добу починає злітати. Живлення глухарів змінюється по сезону року: взимку птах споживає в основному хвою смереки і ялиці, а також насіння; навесні - паростки різних трав'яних рослин, комах (пташенята споживають мурашині яйця); влітку - ягоди, насіння, червів, комах; восени - ягоди, хвою.
Чи сприяють птахи природному відновленню лісу? Так. Найбільше цьому сприяє кедрівка (або горіхівка). Це типовий мешканець карпатських темнохвойних лісів, особливо тих, де росте кедр, але й залітає до букових лісів. Горіхівку влучно називають "пернатим лісником". Під час дозрівання насіння кедра, бука та інших деревних порід горіхівки збирають його і ховають у лісовий підстилці, чим сприяють природному відновленню лісу.
Відомо, що сова - хижий нічний птах. Але кілька разів минулого літа мені вдалося побачити цих нічних птахів опівдні на величезних ялинах на сільському цвинтарі в с. Коршеві (Коломийський р-н). Птахи трималися виводками: дорослі і молоді. Тулуб грубий (за рахунок рихлого оперення), голова велика на короткій шиї, дзьоб короткий і сильний, круто загнутий вниз, пальці озброєні гострими крючкуватими кігтями. Очі надто великі, спрямовані вперед, обрамлені коротким пір'ям, що розходиться. Це утворює своєрідний лицевий диск. Очі забезпечують велике поле бінокулярного зору (до 70 ). Хоч шия коротка, але надзвичайно рухлива: не змінюючи положення тіла, сова може повернути голову на 270 градусів. Оперення бурих і сірих тонів (з краплинами), добре маскує. М'якість пера (навіть махового і рульового) дозволяє літати безшумно. Утворюють постійні пари, відкладають 3-оє білих яєць, висиджування полинають з першого яйця, тому в гнізді бувають пташенята різного віку. Користь від вухатої і сірої сови очевидна - винищують мишей або полівок.
В лісах і садах кожної весни кує зозуля, люди вважають, що вона їм лічить літа. Для зозулиноподібних (Cuculiformes) характерний гніздовий паразитизм. Всі зозулі нашої фауни - гніздові паразити: підкидають свої яйця в гнізда різноманітних птахів (в основному дрібних). Зозулині яйця дрібні і забарвленням схожі на яйця птахів - хазяїнів. Із висиджуваного яйця зозуленя появляється через 12 днів. Сліпе і голе воно часто виштовхує з гнізда все, що в ньому знаходиться. Таким чином пара птахів-хазяїв замість свого виводка вигодовує одне пташеня зозулі.
Звичайна зозуля (Cuculus canorus) довжина сягає 33 см, довжина крила 19-24 см. Голова, верхня частина тіла, горло і зоб темно-сірі, низ білий з темно-бурими поперечними смугами. Хвіст з білими цятками і облямований білою каймою. Цікаво знати і про воронових птахів. У нас зимують сіра ворона, галка, крук. Цих лісових санітарів, що знищують падаль, часто плутають. Сіра ворона має тільки голову, крила і хвіст чорні. Ворон, або крук, - найбільший птах серед воронових. Весь він чорний, швидко літає. Підсумовуючи сказане,приходимо до висновку, що птахів у наших селах (та й у лісах) не більшає, а меншає. На протязі 2-3 годин можемо побачити одинокого горобця (раніше їх були великі зграї), 2-3 ворони, на пасовищі біля худоби - 1-2 чорно-сірих пастушки. Не вдалося побачити і водяного горобця - оляпку. Сороки, правда, ще не покинули нас зовсім: весело скрегочуть, повідомляючи, щоб ми чекали гостей. Пам'ятаймо, що птахи потребують охорони особливо рідкісні, як-от: пугач, лебеді дикі, сови, сичі, яструби, жовна чорна, лунь болотяний, сойка, одуд, кібчик, сокіл та інші.
Нині природі загрожує небезпека внаслідок нерозумного втручання людини в її святині. Тож мусимо берегти природу і, звісно, птахів - наших пернатих друзів.
Хижий птах канюк поїдає переважно сірих полівок, це становить 75 % його раціону.
А звичайні боривітер за місяць знищує 200 ховрахів, 100 полівок і врятовує цн. зерна.
З приходом весни мене раннього ранку розбуджує весела пісня шпака (Сtumus vulgaris). Навесні він забарвлений у чорний з
Loading...

 
 

Цікаве