WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Коломийщини - Курсова робота

Орнітофауна Коломийщини - Курсова робота

болотна
5
6,25
4.
дрізд чорний
5
6,25
5.
дрізд білобровий
9
11,2
6.
синиця велика
11
13,7
7.
дятел малий строкатий
2
2,5
8.
горихвістка звичайна
4
5
9.
крутиголовка
5
6,25
10.
сорока
7
8,75
11.
сіра ворона
1
1,25
12.
іволга
5
6,25
13.
зозуля звичайна
3
3,75
14.
синиця голуба
5
6,25
15.
сойка
4
5
16.
жайворонок лісовий
2
2,5
80
99,9
В даному біотопі найчисленнішим видом є Синиця велика (13,7 %)
Біотоп 5. Агроценози.
В агроценозах виявлено 10 видів птахів:
жайворонок польовий (Alauda arvensis L),
крутиголовка (Lynx forguilla L),
куріпка сіра (Perdix perdix L),
перепел (Coturnix coturnix L),
чекан луговий (Saxiola ruberta L),
чиж (Spinus spinus L),
сорокопуд жулан (Lanius collurio L),
щеврик польовий (Anthus compestris L),
плиска біла (Motaolla alba L),
лунь польовий (Circus cyaneus L).
Видовий склад агроценозів
№ п/п
Вид
Кількість видів
%
1.
жайворонок польовий
15
25,4
2.
крутиголовка
5
8,4
3.
куріпка сіра
8
13,5
4.
перепел
4
6,7
5.
чекан луговий
5
8,4
6.
чиж
5
8,4
7.
сорокопуд жулан
2
3,3
8.
щеврик польовий
9
15,2
9.
плиска біла
5
8,4
10.
лунь польовий
1
1,6
59
993
Найбільша зустрічаємість таких видів: горихвістка звичайна, сойка, зозуля звичайна, дятел малий строкатий, жайворонок лісовий, сіра ворона.
3.3 Екологічні особливості орнітоугрупувань
Птахи на Коломийщині - це найбільш численна група хребетних. Їх нараховується тут біля 150 видів. Спостереження над птахами свідчать, що типовими осілими птахами Коломийщини є горобець домовий, горобець польовий, ворони, синиці, сойка, сорока, волове очко, гаїчка, горлиця кільчаста, дятел, жайворонок чубатий, одуд, сови, пугач, шишкар ялиновий, яструби, підкоришник.
Ми спостерігали і за перелітними птахами. Вони прилітають тільки на гніздування і вивединня молодняка. До перелітних птахів відносяться такі: вівчарик, вівсянка, горихвістка, горлиця звичайна, деркач, жайворонок польовий, зозуля звичайна, іволга, коноплянка, крячок, кулик, ластівка сільська, ластівка міська, ластівка берегова, лелека білий, малинівка, мухоловка сіра, очеретянка, перепілка, плиска, погонич, славка садова, соловейко західний (його чуємо, але дуже важко побачити), сорокопуд, стриж, чапля сіра, чорниш, шпак звичайний, шеврик, гуска сіра, качка сіра, норець і ін.
Кочові птахи прилітають до нас тільки взимку, а саме: галка, грак, дрізд, хмелюх, снігур, зяблик, костогриз, повзик, чечітка, щиглик.
Промайнула зима 2002-2003 року. Цікаво було спостерігати за зимуючими птахами кожного дня. Я долаю відстань 5-10км і спостерігаю за птахами. Взимку (а також і пізньої осені) важко натрапити на зграйку птахів.
Адже всі вони перебираються на зиму ближче до людей. Це синиці, дятли, посмітюхи, ворони. Завжди біля наших жител - горобці. Ці непримітні, невибагливі птахи почувають себе добре і серед гамору великого міста. Горобці приносять значну користь. Пара цих пташок за літо встигає аж 3 виводки і за день знищує до тисячі комах і їх личинок. Отже, користі від них більше, ніж шкоди.
Доводилось бачити, що цілий короткий зимовий день відшукують птахи корм. Цікаво було спостерігати, як сороки, горобці, ворони шукають поживу біля коней, якими приїжджають у наше село до млина і пилорами. Там веселий пташиний гамір, але й бійка за поживу. Біля нашої школи багато птахів, бо є й багато годівниць. Адже птахам потрібно багато поживи, щоб підтримати сталу температуру тіла (40 і більше градусів). Коли є багато їжі, то холод птахам не страшний. Ближче до людей взимку прилітають навіть хижаки: сови і яструби. Тільки живляться вони дрібними птахами. Отже, спостерігаємо цілий природний ланцюг: за всеїдними птахами тягнуться хижаки.
Подалі від житла бачимо таких птахів, як повзики, коноплянки, сойки, а за ними в зграйках нерідко бувають і синиці. Взимку наше око дивують омелюхи, снігурі, чечітки, полярні жайворонки, які прилітають до нас перезимувати, а влітку їх не побачиш. Наш край взимку для них то справжній південь.
Ми знаємо і про таких птахів, які і взимку не зраджують улюблених місць. Постійно живуть у лісі тетеруки, глухарі, беркути, рябчики, шишкарі.
Основною поживою для глухарів і тетерухів узимку є хвоя та підніжний корм, який вони відшукують у лісовій підстилці. Щиглики визбирують і видзьобують насіння на пустирях і узліссях. Наші гості снігурі - великі любителі насіння горобини. М'якоть вони не їдять, а розлущують плоди коротким тупим дзьобом, добуваючи насіння. Більшість зимуючих птахів, як я підмітила, змінює свій раціон: влітку вони живляться комахами, а взимку - насінням рослин. Навіть дятли в цей час частіше вживають рослинну їжу. Тільки завзяті гурмани - корольки, пищухи і синиці знаходять під корою дерев комашок і їх личинок. Дуже рідко наближається до осель пугач. Цей красень з родини сов має розмах крил більше одного метра.
Пугач - хижак. Живиться дрібними і великими птахами. Навіть тетеруки іноді стають його здобиччю. Може впіймати і зайця. Мене зацікавило те, що пугачі - злодійкуваті птахи. Вони часто викрадають ворон, що ночують гуртом на деревах. Великі зіркі очі, безшумний політ, гострі кігті допомагають хижакові на полюванні. Гніздиться у високо доступних місцях лісу.
Пугач занесений до Червоної Книги України, як інший зимуючий наш птах орел-беркут, повсюдно взятий під охорону (Aquila chrysactos).
Могутність, величезні розміри, горда голова, грізний погляд, сталеві кігті, чудовий ширяючий і плавний політ... Такими якостями наділила природа беркута. І тому не дивно, що цього великого, сильного птаха назвали царем птахів. Годинами він може ширяти в небі виглядаючи здобич.
Оперення у беркута темно-буре, з домішкою рудого на голові, шиї, череві. Дзьоб синюватий, восковиця та пальці жовті, кігті чорні. Ноги оперені до пальців. На 60 см підноситьсяйого голова над землею, а розмах крил досягає майже двох метрів. Гордий і сильний птах важить до семи кілограмів, 90 і більше сантиметрів завдовжки, до 70 см сягає кожне крило.
Коли беркут сидить, кремезний тулуб займає майже вертикальне положення. Тримається важкодоступних місць, де влаштовує своє житло. Будує гніздо на верхівці зламаного дерева чи у заглибині скелі з сухих гілок, трави, моху, яке, якщо його не турбують, використовує багато років, щороку добудовуючи. Тримається беркут гнізда під час відкладання яєць, насиджування та вигодовування пташенят - з кінця березня до початку серпня. Живуть беркути парами, самка трохи більша за самця. У березні в гнізді заявляється 1-2 білі з рудувато - сірими плямами яйця, які насиджуються самкою 40-45 діб. Пташенята спочатку нагадують білі пухнасті клубочки з непомірне великими головами. Через два з
Loading...

 
 

Цікаве