WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Ходорівщини - Курсова робота

Орнітофауна Ходорівщини - Курсова робота

численні, гніздові і перелітні птахи деяких районів Полісся і Лісостепу, а також плавневих озер у пониззях великих річок. Улюблені місця - прісноводні озера, ставки із заростями водяної рослинності.
У природі тримаються зграями, гніздяться великими колоніями. Здалеку помітна бура голова, чим звичайний мартин відрізняється від чорноголового середземноморського. Голос - різке "кріааа" або більш коротке "кек-кек".
Живляться рибою, водяними і наземними комахами, іноді мишовидними гризунами, їх часто можна бачити в полі, коли вони зграєю летять за трактором.
На місця гніздування, , прилітають у кінці березня - на початку квітня. Гніздяться іноді невеликими, іноді численними колоніями по берегах озер ставків, на сирих луках тощо. Гніздо - невелика купка сухих або свіжих стебел і листя рослин з неглибоким лотком. Повна кладка з 2-3 плямистих, глинястих або зеленувато-бурих, з бурими плямами яєць, в кінці травня - на початку червня. Насиджують обидва птахи, 22-24 дні. Пташенята стакть дорослими через 6 тижнів. Осінній відліт у кінці серпня - в листопаді. Деякі птахи зимують на узбережжі Чорного моря.
Дуже корисні птахи, які потребують охорони.
КРЯЧОК ЧОРНИЙ
(Chlidonlas nigra L.)
Маса до 70 г. У дорослих птахів навесні голова чорна, груди й черево світліші, спина і крила темно-сірі. Підхвістя біле, хвіст сірий. У зимовому вбранні лоб білуватий, тім'я чорне, верх тіла сірий, задня
частина шиї і низ тіла білі. Молоді птахи схожі на дорослих у зимовому оперенні, але на спині і покривних перах крил є бурі облямівки.
Поширені в помірній смузі Європи, в Західній Азії і Північній Америці. Зимують в Екваторіальній Африці, Південній Америці. В Україні звичайні, досить численні птахи боліт і зарослих озер, особливо в долинах великих річок, по всіх зонах, крім безводних степових і гірських районів.
У природі визначають за темним забарвленням, малими розмірами і характерними для крячок ознаками - вузькими крилами, досить довгим хвостом, вирізаним "виделкою". Літають з криками над водою. Час від часу падають на воду, щоб схопити з її поверхні здобич. Голос дорослих - "кіірр" або "крііє". Біля гнізда, коли відганяють ворога, подають уривчасті
пронизливі крики: "кі-кі-кі". Молоді птахи кричать писклявими голосами "пііі-пііі". Літають завжди зграями над болотом. Часто відпочивають біля води, сидячи на піщаних косах. Живляться водяними комахами, їхніми личинками та іншими дрібними водяними безхребетними, а також дрібною рибою.
Прилітають пізно - в кінці квітня - в травні. Селяться на зарослих стоячих водоймах колоніями в кілька десятків пар. Гнізда плавучі або на купинах, на острівцях, з різних рослинних матеріалів. Лоток завжди мокрий або сирий. Повна кладка з 3 бурих, з темними плямами яєць, у середині червня. Насиджує переважно самка 15-17 днів. Через чотири тижні пташенята стають дорослими.
Відлітають на зимівлю в кінці серпня - у вересні. Потребують повної охорони.
КРЯЧОК РІЧКОВИЙ
(Sterna hirudo L.)
Маса до 150 г. У дорослих птахів спина і крила сірі, низ тіла білий, із сизим відтінком. На голові чорна "шапочка". У зимовому оперенні лоб і тім'я білі, потилиця чорна. У молодих птахів на спині і крилах вохристі плямки, низ білий. Голова така сама, як у старих птахів у зимовому оперенні.
Поширені в помірній, почасти північній смузі Європи, Азії, Північної Америки, в Північній Африці. Зимують (європейські птахи) в Африці. На Україні досить звичайні і численні гніздові і перелітні птахи всіх зон. Гніздяться на піщаних косах і островах, по берегах річок, озер, лиманів, на морському узбережжі.
У природі відрізняються від інших крячків, подібних за забарвленням, розмірами й особливостями поведінки, а також місцями перебування (річкові коси, піщані мілини). Голос - "крііє" або "кріііяя". Іноді подає короткі, уривчасті крики "кік-кік-кік". Живляться переважно дрібною рибою, водяними комахами, їхніми личинками, ракоподібними, молюсками, іноді неглибоко занурюючись у воду.
На місця гніздування прилітають у кінці квітня - на початку травня. Гніздяться колоніями на піщаних косах і острівцях, будуючи гнізда недалеко одне від одного.
ГОРЛИЦЯ КІЛЬЧАСТА
(Streptopelia deptopelia FRIV.)
Трохи більші за звичайну горлицю. Маса до 200 г. Верх голови і задня частина шиї біло-сірі, з рожевим відтінком. На верхній частині шиї чорне напівкільце (за що птахи дістали свою назву). Спина, поперек, надхвістя пісочно-сірі. Голова з боків, шия і нижня частина тіла рожево-сірі, горло білувате, стернові пера з білими кінчиками. У молодих птахів голова і нижня частина тіла буріші, ніж у дорослих, чорне півкільце вузьке і мало помітне.
У природі відрізняються від звичайної горлиці розмірами, чорним напівкільцем на шиї, сіро-сріблястим забарвленням. Тримаються майже виключно населених пунктів і зовсім не бояться людини. Живуть осіло. Голос подають під час токування - "ку-куу-ку-ку-куу-ку" або різке "уі-уі-уіі".
Поширені в Південній Азії і у країнах Південної і Західної Європи.
Живляться насінням диких і культурних рослин, ягодами, молодими листочками, влітку комахами та іншими безхребетними.
Самці починають токувати рано, ще в лютому. Яйця відкладають дуже рано. Гніздо з паличок, на дереві, іноді на будівлях. За літо буває до трьох виводків: з березня - до кінця вересня. Кладка з 2 білих яєць.
На зимівлі збираються великими зграями.
Дуже красиві декоративні птахи.
СНІГУР
(Pyrrhula pyrrhula L.)
Поширені в хвойних рівнинних і гірських лісах Європи, Кавказу, помірної смуги Сибіру, на схід до Камчатки, Сахаліну і Японії. Птахи перелітні в північній зоні поширення, на решті території осілі й кочові. В Україні нечисленні гніздові птахи хвойних лісів Карпат і зимуючі, звичайні, досить численні птахи всієї території. Бувають у деревних насадженнях різного типу. У природі їх визна-чають за характерним зовнішнім виглядом. Голос - свистячі звуки "гвю" або "рюрр", пісня тихенька, щебетлива. Узимкутримаються зграйками, часто налітають на дерева горобини і їдять ягоди. Навесні охоче клюють бруньки дерев, їдять також насіння і ягоди багатьох деревних і чагарникових рослин. Пташенят вигодовують переважно комахами та іншими дрібними безхребетними.
На місця гніздування в Карпатах прилітають у квітні. Селяться в густих ділянках хвойних лісів. Гнізда на деревах, із сучків і гілочок, вимощують їх травою, мохом, пір'ям. Яйця світло-голубі, з бурими плямками, рисочками і крапками. Повна кладка з 4-5 яєць, на початку травня - початку липня, буває 2 кладки за сезон. Насиджує самка, 13 днів. Самець весь час годує її. Пташенята залишаються в гнізді до 16 днів. З серпня і до початку квітня ведуть кочовий спосіб життя, залітаючи далеко за межі області гніздування.
Птахи красиві, дуже декоративні, знищують багато насіння бур'янів. Можуть завдавати невеликої шкоди фруктовим деревам, скльовуючи бруньки. Але шкода ця незначна; снігурів слід охороняти.
Омелюх звичайний
(Bombycilla garrulus L.)
Маса до 72г. У дорослих самців верхня частина бурувато-сіра. На голові помітний червонувато-рудий
Loading...

 
 

Цікаве