WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Ходорівщини - Курсова робота

Орнітофауна Ходорівщини - Курсова робота

характером живлення всеїдні птахи, охоче поїдають падаль і живих дрібних хребетних.
Як і хижі птахи, неперетравлені рештки їжі викидають через рот у вигляді ???погадок. Гнізда з сучків і гілок мостять у парках, старих лісах. Повна кладка з 5 зелених з темними плямками яєць, на початку березня. Насиджують обидва птахи 19-20 днів. Пташенята залишаються в гнізді близько місяця.
Ворона сіра, гава
(Сorrus corone (підвид C.C.Cornix L.))
Чималі птахи. Маса до 750 г. У дорослих птахів чорні голова, горло, передня частина грудей, крила і хвіст. Решта оперення попелясто-сіра з чорними рисками. Тримаються в лісах, лісосмугах степової зони, часто поблизу та і в межах населених пунктів. Голос - хрипле і досить гучне "карр-карр".
Живляться рослинною і тваринною їжею. Поїдають дрібних гризунів, жаб, ящірок, комах, падаль.
Гнізда з уламків гілок мостять на деревах. Повна кладка з 5 зелених, з темними крапками яєць, у кінці березня - до середини квітня. Насиджує самка, 17 днів. Пташенята залишаються в гнізді близько 35 днів.
Сорока (Pica pica L.)
Довгохвості строкаті птахи. Маса 230-250 г. У дорослих птахів голова, шия, воло, частина грудей чорні, із зеленуватим металічним блиском. Задня частина грудей, черево, поперек і плечові пера білі. Поширені в усіх країнах північної кулі. На Україні гніздові осілі птахи всієї території. Улюблені місця - узлісся, молодняки, зарості чагарників по берегах водойм, у ярах, балках, садах.
У природі їх визначають завдяки характерному забарвленню, поведінці і зовнішньому вигляду. Голос - гучне стрекотання і дзвінке "чак-чак". Живляться комахами, зерном, маленькими тваринами, падаллю.
Гнізда будують у густих чагарниках, заростях або на високих деревах. У середині гніздо обмазане глиною і вимощене сухою травою, корінцями.
Повна кладка 5-7 зеленуватих з темними плямками яєць, у середині квітня - на початку травня. Пташенята залишаються в гнізді 22-24 дні.
Родина Ткачикові (Ploceidae)
Горобець хатній (Passer domesmicus)
Маса 4 г. У дорослого самця верх голови сірий, з темними цяточками спина коричнева, з чорними поздовжніми плямами, поперек і надхвістя сірувато-бурі. Горло, воло, верхня частина грудей чорні, низ грудей і черево бурувато-білі. По боках голови коричневі смуги. Шия з боків і щоки сірі. У самки голова бура, нижня частина тіла строкато-бура. Оперення не таке яскраве, як у самок.
Добре акліматизувалися на всіх континентах.
Найхарактерніші звуки - цвірінькання "чив-чив" або "жив-жив".
Живляться переважно рослинною і меншою мірою тваринною їжею, охоче поїдають різні харчові відходи, зерно, ягоди, майже всеїдні. Розмножуються 2, іноді 3 рази на сезон. Гніздяться в різних закритих приміщеннях - у щілинах будівель, у дуплах дерев, штучних гніздівлях. Гніздяться колоніально.
Гнізда з трав'янистих рослин, корінців, вимощені кінським волосом, пір'ям.
Яйця білувато-жовті, із сірувато-бурою густою крапчастістю. Повна кладка з 5-7 яєць з квітня - до кінця липня. Насиджують обидва птахи, 13-14 днів. Пташенята залишаються в гнізді 17 днів. Після закінчення гніздового періоду збираються у великі зграї, іноді налітають на посіви зернових, клюють ягоди, можуть завдавати певної шкоди.
Родина Шпакові
(Sturnidae)
Шпак звичайний
(Sturnus vulgaris L.)
Маса до 95 г. Дорослі птахи блискучо-чорні з металічним зеленуватим, фіолетовим або червонуватим відтінком. Після линяння багато дрібних світлих плямок, які у міру зношування пер, зникають. І у весняному оперенні птахи майже чорні. Птахи перелітні, зимують у південних районах області поширення. Гніздяться в мішаних і листяних лісах, парках, садах.
У природі їх визначають за зовнішнім виглядом і поведінкою. Пісня гучна, насичена звуками, запозичена з пісень інших птахів, гавкання собак тощо. Під час співу хлопають крилами. Живляться комахами, їдять дрібних безхребетних - павуків, червів. Охоче їдять у кінці літа і восени ягоди, насіння. Прилітають на місці гніздування в середині березня. Гнізда роблять завжди в закритому приміщенні: в дуплах, норах, стінах будівель. Охоче займають штучні гнізда - шпаківні. Гнізда вимощують соломою, травою, зеленим листям. Яйця однотонні, ніжно-блакитного кольору. Повна кладка 5-7 яєць, у квітні - травні. У старих птахів буває друга кладка в червні. Насиджує самка, 11-12 днів, пташенята залишаються в гнізді близько 3 тижнів. Відлітають на південь у вересні - листопаді.
Родина Синицеві
(Paridae)
Синиця Велика
(Parus major L.)
Маса до 22 г. У дорослих птахів голова зверху чорна, спина жовтувато-зелена, надхвістя сіре. На потилиці біла пляма, низ тіла жовтий, із зеленуватим відтінком, горло і воло чорні, посередині грудей і черева чорна смуга. Птахи осілі, частково кочові. Зустрічаються скрізь у лісах, садах, скверах, населених пунктах.
У природі визначаються за характерним яскравим забарвленням і поведінкою: дуже жваві. Весь час літають з дерева на дерево в пошуках їжі. Голос - навесні дуже характерна дзвінка трель "тіті-тю", або коротенька "тінь-тінь" або "сі-тюіть".
Живляться переважно комахами.
У кінці літа, восени і взимку охоче споживають рослинну їжу - насіння, ягоди тощо. Можуть їсти м'ясо, різні відходи.
Гніздо роблять з корінців, стебел трав, моху у дуплах дерев, у найнесподіваніших місцях.
Повна кладка 10-14 білих з червонувато-коричневими плямками яєць, двічі за сезон - у середині - кінці квітня і в червні. Кладка з 8-10 яєць. Насиджує самка 13-15 днів. Пташенята залишаються в гнізді 15-20 днів. Після закінчення гніздового періоду збираються в зграйки з іншими видами синиць, коритниками, повзиками і ведуть кочовий спосіб життя.
Родина В'юркові
(Fringillidae)
Вид Щиглик
(Carduelis Carduelis L.)
Маса до 20 г. У до дорослих самців тім'я, лоб і горло червоні. Решта оперення голови чорна. Спина і поперек бурі, груди і тіло з боків жовтувато-бурі, підхвістя біле. Поширені майже по всій Європі, крім північних областей.
Улюблені місця - сади, парки, полезахисні смуги, заплавні ліси, але завжди на узліссі, на галявинах, де є заростібур'янів, насінням яких щиглик живиться.
Характерний позивний звук "чі-і-віт". У польоті весь час щебечуть "піть-піть-піть".
Гніздовий період починається в квітні. Гнізда у вигляді ретельно сплетеної чаші, із стебел різних трав'янистих рослин. Дуже часто на колючих породах дерев. Повна кладка 4-5 зеленуватих, з темними плямами яєць, двічі на сезон - у травні і в кінці червня. Насиджує самка, 13-14 днів. Пташенята залишаються в гнізді 14-15 днів.
Восени збираються зграями і кочують по полях.
МАРТИН ЗВИЧАЙНИЙ, / АБО ОЗЕРНИЙ
(Larus ridibundes L.)
Невеликі птахи. Маса до 350 г. У весняному оперенні дорослі птахи білі, з кофейно-бурою головою, сірою спиною і крилами. Восени голова біла, з бурими плямами з боків і сірими на потилиці. Молоді птахи зверху бурі, на пір'ї спини і крил світлі краї. Доросле оперення з'являється на другому році життя.
Поширені в помірній смузі Європи і Азії. Зимують на півдні Європи і Азії. На Україні звичайні, місцями навіть
Loading...

 
 

Цікаве