WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Ходорівщини - Курсова робота

Орнітофауна Ходорівщини - Курсова робота

птахів забарвлення верхньої частини тіла чорне, із синім металічним блиском. Лоб і горло руді, на волі поперечна смуга. Низ тіла білий, з жовтуватим відтінком. Крайня пара стернових пер дуже видовжена, завдяки чому хвіст має глибоку виїмку. У самок ці пера коротші, ніж у самців. У молодих птахів забарвлення верху без блиску. Руді частини оперення руді (жовтуваті).
Поширені по всій Європі і Азії, крім Крайньої Півночі, у Північній Америці, Північній Африці. Птахи перелітні. Зимують у Південній Африці, Південній Азії, Південній Америці.
Гніздяться виключно у сільських населених пунктах, стайнях, хлівах, де є свійська худоба.
Полюють на комах на льоту. Голос - тоненька тріскотлива пісенька, яку можна чути в шлюбний період. В інші пори року, або коли налякані подають коротенький пронизливий крик - "дібіст" або "тіі-віт".
На місці гніздування прилітають у середині квітня. Гнізда у вигляді кошиків будують попід стелями і на стінах будівель з вологого ґрунту. змоченого власною слиною, скріплюють його кінським волосом тощо. Зсередини гніздо вимощують пір'ям, м'якою травою. На рік буває 2 кладки з 4-6 білих з плямками яєць, у середині травня - кінці червня. Насиджує самка, 13-16 днів. Пташенята залишають гніздо на 20-22 день.
Відлітають на зимівлю у вересні - жовтні.
Ластівка берегова, Щурик
(Riporia Riparia (L))
Найменші з ластівок. Маса до 15-16 г. Дорослі птахи зверху рудувато- або сірувато-бурі. Низ тіла брудно-білий, на грудях бура поперечна смуга. Молоді птахи зверху рябі, бо пір'я має рудуваті облямівки. Горло з буруватим відтінком.
Поширені майже по всій Європі і Азії, крім Крайньої Півночі і тропічних країн.
Птахи перелітні. Зимують в Африці, Індії, Південній Америці.
Утворюють численні гніздові колонії в урвищах ярів, балок, у берегових лесових кручах.
У пошуках комах літають над водою і біля води.
Голос - негучне щебетання "тгрр-тгрр". На місця гніздування прилітають у другій половині квітня - на початку травня. Утворюють великі (до кількох сот пар) гніздові колонії. Обидва птахи лапками виривають нірку, довжиною до метра. Риють 2-4 дні. Усередині гніздо вимощують сухою травою, пір'ям. Повна кладка 4-6 білих яєць, у травні - липні. Сезон кладки дуже розтягнутий, бо чимало кладок гине від різних причин. Насиджують обидва птахи, 12-15 днів. Пташенята стають дорослими через 17-20 днів.
Осінній відліт триває вересень і закінчується в жовтні.
Плиска біла
(Motacilla Alba (L))
Невеликі птахи. Маса до 21 г. У дорослих самців забарвлення голови зверху, шиї, підборіддя, вола, верхньої частини грудей чорне. Спина сіра, покривні пера хвоста темно-сірі. Верхня частина грудей, черево, підхвістя, лоб, щоки, голова з боків і шия білі. У зимовому оперенні горло і воло білі. Чорний колір на грудях менш розвинутий. Самки менших розмірів, чорний колір не такий яскравий. Молоді птахи зверху сірі, низ тіла жовтувато-сірий. На грудях поперечна біла смуга.
Поширені по всій Євразії, у Північно-Східній і Східній Африці.
Птахи частково осілі й кочові, частково перелітні (з північних районів). Зимують в Південній Європі, Азії і Африці. На Україні гніздові і перелітні птахи всієї території. Гніздяться в різних місцях, але завжди поблизу води.
У природі визначаються за чорно-білим забарвленням та характерним смиканням хвоста. Птахи добре бігають по землі, шукаючи здобич. Пісенька коротка, щебетлива - "цізі-цюрі-цюрі-клюй-клюй, клюільвіу". Позивні звуки "цілліп", "цізлії". Позивні звуки "цілліп", "цізлії". Живляться комахами та іншими безхребетними.
Прилітають у березні. Гнізда в дуплах, урвищах, в купах каміння тощо. Вони пухкі, складені з різних рослинних матеріалів, вимощені пір'ям, вовною. Повна кладка з 5-7 білих, із сіруватими плямками яєць, двічі на рік - у травні та липні. Насиджує самка, 13-14 днів. Відлітають на зимівлю у вересні - жовтні.
Щеврик луговий
(Anthus Pratensis L.)
Маленькі птахи. Маса 20 г. Забарвлення верхньої частини тіла зеленувато-буре з темними поздовжніми рисками. На надхвісті рисок немає. Низ тіла бруднувато-білий з темними плямками на горлі з боків, на грудях і на тілі з боків. У зимовому оперенні помітна виразна темна плямистість на спині і трохи менша на голові та шиї.
Поширені в Центральній, Північній та Східній Європі та в Західному Сибіру. Птахи перелітні. Зимують на берегах Середземного моря, в Малій Азії, в Ірані.
У природі відрізняється від інших щевриків трохи меншими розмірами, темнішим забарвленням і тим, що гніздяться колоніями.
Позивний звук - "іст", під час польоту - "зі-дзі-дзі" або "ітт-ітт-ітт". Пісню співають найчастніше в повітрі - "діпп-діпп-діпп", "сі-сі-сі". Живляться дрібними безхребетними, яких ловлять на землі.
Прилітають у березні - на початку квітня. Гніздяться на землі, між купинами. Гнізда вимощені мохом, травою. Яйця білуваті або зеленуваті, з темними, бурими плямками і рисками. Повна кладка 4-6 яєць, у кінці квітня - на початку травня. Насиджує самка, 13 днів. Пташенята залишають гніздо, не вміючи добре літати, але батьки годують їх ще близько тижня.
Родина Сорокопудові (Laniidae)
Сорокопуд-жулан (Lanius collurio L)
Маса до 35 г. У дорослих самців верх голови і шия сірі, спина руда, із сірим відтінком, поперек рудувато-сірий, надхвістя сіре. Лоб і голова з боків чорні. Низ тіла білий, з рожевим відтінком на грудях, череві й боках. У самок верх тіла рудий, зі слабо помітними темними плямами. Низ тіла білуватий, з помітними темними поперечними смугами. Голова бурувато-сіра. Молоді птахи схожі на самку, але на верхній частині тіла і на голові у них темний поперечний візерунок. Темні смуги на нижній частині тіла більш помітні.
Поширені по всій Євразії, крім Крайньої Півночі і тропічних країн. Перелітні птахи. Зимують у Східній Африці, Аравії, Індонезії. На Україні гніздові і перелітні птахи всіх областей.
У природі визначаються за характерними зовнішнім виглядом: майже вертикальна постава, довгий хвіст, міцний гачкуватий дзьоб і яскравим забарвленням. Позивні крики "чак-чак", "чек-чек", або "чекк". Пісня - мелодійне тихе щебетання, інколи запозичені "ноти" в інших птахів. Здобич (комах, дрібних жабок) часто наклеюють на голки рослин "про запас". Живлятьсяпереважно комахами.
Прилітають в кінці квітня - на початку травня. Гнізда найчастіше в густих кущах або на низькому гіллястому дереві, у вигляді глибокої чаші, із стебел, трав, гілочок, корінців. Яйця різноманітно забарвлені. Найчастіше вони зеленувато-білі або рожевувато-білі з темними плямками. Повна кладка з 5-7 яєць, у травні - червні. Насиджує переважно самка, 14-15 днів. Пташенята залишають гніздо через 15 днів, не вміють добре літати і батьки два тижні годують їх. Відлітають у вересні.
Родина Воронові
(Corvidae)
Крук
(Corvus corax L.)
Великі блискучо-чорні птахи з міцни великим дзьобом. Маса до 1300 г.
Поширені майже по всіх країнах південної півкулі. В Україні осілі, почасти кочові птахи всієї території.
У природі їх визначають за розмірами, чорним кольором оперення і характерним криком "кру-кру". За

 
 

Цікаве

Загрузка...