WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Орнітофауна Ходорівщини - Курсова робота

Орнітофауна Ходорівщини - Курсова робота

багаторічні, з товстих палок, міцні. Будують їх птахи на дахах будівель, деревах, іноді на телефонних стовпах. Повна кладка з 3-6 білих великих яєць, у квітні - на початку травня.
Насиджують обидва птахи, 33 дні. Пташенята залишаються в гнізді близько 3 місяців.
Осінній відліт починається в кінці серпня.
Ряд Гусеподібні
(Anseriformes)
Лебідь-Шипун
(Cygnus olor (GM))
Великі птахи, масою до 12 кг. Забарвлення сніжно-біле. Навколо дзьоба чорна гола шкіра (вуздечка), основа дзьоба теж чорна. Самець і самка мають на дзьобі наріст, але у самки він трохи менший. Оперення дорослого птаха з'являється після третього осіннього линяння.
Зимують на узбережжях Чорного, Каспійського, Середземного морів та Індійського океану.
На Україні гніздяться в незначній кількості у плавнях пониззя Дунаю, Дністра, Дніпра. Улюблені місця - плавневі зарості надводної рослинності з внутрішніми мілководними водоймами.
У природі відрізняються від інших лебедів наявністю помітного навіть здалека наросту на дзьобі. Під час плавання шия зігнута, дзьоб опущений до води.
Птахи мовчазні, лише у шлюбний період можна почути, як самець перемовляється з самкою "кгнорр", "кнорр". Можуть також досить гучно шипіти, за що дістали свою назву.
Живляться рослинною їжею - стеблами, корінцями рослин; і дрібними безхребетними. Гніздовий період починається в квітні. Гніздо будує самка із стебел очерету, сучків, всередині гніздо вимощується пухом. Повна кладка 7-9 зеленувато-жовтуватих яєць.
Насиджує самка. Самець в цей час плаває поблизу гнізда, щоб захистити у розі небезпеки. Насиджування триває 35 днів.
Під час линяння лебеді збираються досить великими зграями. Місця линяння - Тендрівська затока і біля Лебедячих островів.
Ряд Сови
Striges
Сова Сіра
Strix aluco L.
Маса до 700 г. Дорослі птахи двох типів забарвлення: сірі і руді. У сірих на верхній частині тіла темно сірий візерунок з поперечних і поздовжніх плям "Лицьовий диск" сіруватий, з темними плямками, низ тіла білуватий, з поперечними і поздовжніми плямками і смугами. У рудих птахів, такий самий візерунок, але бурувато-рудий.
Гніздяться скрізь, де є деревна рослинність.
У природі відрізняються від інших сов розмірами, великою крутою головою без "вушок". Крик самця у шлюбний період: "ху-ху-хуу". Крик самки: "кувіі-кувітт"; біля гнізда "век-век". Живляться мишовидними гризунами, жабами.
Гніздовий період починається рано. На початку березня. Гнізда найчастіше в дуплах. Повна кладка 2-6 білих яєць, в кінці березня - на початку квітня. Насиджує самка 30 днів. Пташенята стають дорослими через 35-40 днів.
Сич хатній
(Athene noctua (Scop))
Маленькі сови. Маса до 200г. Дорослі птахи зверху бурі, зі світлими поздовжніми плямами. Низ тіла білуватий, з білими поздовжніми плямами.
Пальці вкриті волосоподібним коротким пір'ям.
На Україні осілі, гніздові птахи всіх зон.
Улюблені місця перебування - сади, парки, зелені насадження в населених пунктах. Сидять на димарях, на дахах будівель, зрідка на деревах. Коли налякані, часто "вклоняються". Голос різке "ку-вітт, ку-вітт" або "кьюю-юю". Живляться переважно комахами, мишовидними гризунами.
Гнізда роблять у щілинах будівель, у порах, скиртах соломи, в дуплах дерев. Повна кладка 5-7 білих яєць, у травні. Насиджує самка, приблизно 28 днів. Через 5 тижнів пташенята стають дорослими.
Ряд Зозулеподібні
(Cuculsformes)
Вид Зозуля звичайна
(Cuculus conrus)
Невеликі птахи. Маса до 120г. Дорослі самці зверху темно-сірі, голова і крила мають бурий відтінок. Горло і груди в верхній частині сірі, черево біле, з темними поперечними смугами. Самки двох типів: сірі, з рудуватим відтінком і темними смугами на волі, або іржаво-руді зверху, з темним поперечним візерунком.
Зимують в екваторіальній і Південній Азії і в Індонезії. На Україні поширені скрізь, де є деревні насадження або очеретяні зарості в заплавах річок. Голос - "ку-ку-ку" - самців, "паль-паль" - самок. Коли кричить "вклоняється".
Прилітають в кінці квітня - на початку травня, коли вже дерева вкриваються листям.
Підкладають яйця в гнізда інших птахів. Розвиток пташеняти зозуля проходить скоріше, ніж у горобиних птахів (11-12 днів). Через кілька годин пташеня починає викидати з гнізда всі зайві предмети. Залишається в гнізді 20 днів, після чого "названі" батьки годують його ще місяць.
Найчастіше зозуля підкидає яйця у гнізда вільшанок, горихвісток, очеретянок, кропив'янок, щевриків. Відлітають в серпні - вересні.
Ряд Дятли
(Piciformes)
Дятел строкатий великий
(Dendrocopos Major)
Птахи середнього розміру. Маса до 100г. Дорослі зверху чорні, з білими плямками на крилах. На потилиці червона "шапочка". Від кутів рота вниз тягнуться чорні "вуса". Лоб і голова з боків рудувато-білі. Підхвістя червоне.
Самка схожа на самця, тільки в неї немає червоної "шапочки".
Голос - коротке "кік-кік".
Гнізда в дуплах, які дятли видовбують в трухлявих осиках, тополях, березах. Повна кладка з 5-6 білих яєць, у кінці квітня - першій половині травня. Насиджує самка, 14-15 днів.
Ряд Горобиноподібні
(Passeriformes)
Об'єднує птахів малих і середніх розмірів. Поширені по всіх континентах земної кулі. Мають властиву їм анатомічну будову. У них нема вола, на лапах добре розвинені всі чотири пальці (три спрямовані вперед, один назад). Майже всі горобині птахи будують гнізда. Самці більшості видів у шлюбний період співають або подають характерні звуки. Усі горобині - нагніздні птахи. У ряді понад 500 видів.
Жайворонок польовий
(Alauda Arvensis L.)
Маса до 45г. У дорослих птахів верх тіла сірувато-бурий, з темними поздовжніми плямками. Низ тіла брудно-білий, з жовтуватими відтінками на волі і грудях. На задньому пальці довгий прямий кіготь. Самка трохи менша за самця. У молодих птахів темні плями на стрижнях і світлі облямівки пер. Низ тіла білуватий. На волі темні плями. Поширені по всій Європі, помірній смузі і в Середній Азії до Японії і Кореї, в Північно-Західній Африці.
Улюблені місця перебування - різні типи відкритих ландшафтів з трав'янистою рослинністю - луки, степи, поля. Найчастіше шукають здобич на землі, де завдяки сірувато-бурому плямистому "захисному" забарвленню майже непомітні. Злітають часто майже з-під ніг.
Навесні самці довго співають у повітрі, здіймаючисьмайже вертикально вгору, на значну висоту (понад 100м), а потім швидко падають вниз і сідають на землю. Голос - дзвінка, дуже характерна і приємна трель. Позивний крик - "тірлю" або "тір-лік". Живляться навесні і влітку комахами. Восени їдять насіння культурних і дикорослих рослин. Прилітають на місце гніздування одними з перших, на початку - в середині березня. Гнізда в ямці, на землі, вимощують сухими стеблами, кінським волосом. Повна кладка 4-5 сірих з буруватими крапочками яєць, у кінці квітня.
Буває і друга кладка, в кінці червня. Насиджує самка, 13-14 днів. Пташенята вилітають на 20-22 день.
Відлітають на зимівлю в жовтні.
Ластівка сільська
(Hirundo Rustica (L))
Маса 20-35 г. У дорослих
Loading...

 
 

Цікаве