WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Клас Птахи - Реферат

Клас Птахи - Реферат

розповсюджений по всій території України, крім високогірних районів Карпат та лісових масивів Полісся. Вона нагадує невелику свійську курку. Самець - сірувато-бурий, строкатий, на грудях у нього коричнева пляма. Самка має темніше забарвлення.
Куріпка сіра - виключно наземний птах. Охоче порпається в землі, розшукуючи їжу. Гніздиться у заростях на полях, в кущах або на узліссях, інколи у посівах озимини. Гніздо - ямка в землі, м'яко вистелена всередині, куди самка відкладає до 20 і більше світло-бурих яєць, які висиджує понад три тижні так старанно, що інколи її можна взяти з гнізда руками. Внлупляю-ться пташенята опушеними. Через десять днів вони можуть пурхати, а через 3-4 місяці досягають розмірів дорослих птахів.
3-4 виводки куріпок можуть майже повністю знищити довгоносика і його личинок на 1 га цукрових буряків. Поїдає куріпка сіра і колорадського жука.
Ряд Сивкоподібні об'єднує птахів, зв'язаних з болотами, річками, озерами, морськими узбережжями. До них належать мартини, крячки, кулики.
На озерах Полісся, Лісостепу часто зустрічається звичайним мартин - птах з світло-сірим оперенням і коричневою головою. На півдні України зустрічається мартин чорноголовий - гарний білий птах з чорною головою і сірою спиною і крилами. Живляться мартини в основному комахами - шкідниками сільського господарства і цим приносять велику користь людям. Гніздяться птахи колоніями, гніздо роблять на землі, на піску, іноді на мілководді. Відкладають 2-3 строкатих яйця. Пташенята у мартинів вилупляються зрячими, покритими пухом. У віці 2-3 днів вони можуть бігати і плавати, але самостійно живитися не можуть. Дорослі птахи годують їх комахами.
На водоймах України можна зустріти сріблястого мартина. Оперення його біле, за виключенням голубувато-сірої спини і крил, кінці яких чорні. Сріблястий мартин більший за звичайного. Це сильний, сміливий, агресивний птах з повадками хижака. Живиться рибою, молюсками, дрібними гризунами, яйцями і пташенятами різних птахів, комахами, відходами рибних промислів, падаллю.
На узбережжях Чорного і Азовського морів можна спостерігати з дітьми морського голубка. За зовнішнім виглядом він нагадує звичайного мартина, але відрізняється від нього відсутністю темного забарвлення голови, рожевуватим відтінком оперення черева і більш довгим дзьобом. Живиться морський голубок переважно дрібною рибою і різними безхребетними, як водними, так і наземними.
В одних водоймах з мартинами зустрічаються крячки. Придивляючись з старшими дошкільниками до цих птахів, слід звернути їхню увагу на те, що крячки менші за розміром від мартинів, у них довгі вузькі крила, на голові чорна шапочка.
Найчастіше зустрічається річковий крячок. Навесні у цих птахів відбуваються шлюбні ігри і тоді можна спостерігати, як один з птахів літає з рибою у дзьобі, а інший супроводжує його.
Живляться крячки тваринною їжею, основою якої є дрібна непромислова риба. Поїдають також комах, наприклад сарану, тому вважаються корисними.
Поруч з річковим зустрічається чорний крячок - один з найдрібніших. Його розрізняють за темно-сірим забарвленням, чорною голівкою. Живиться птах в основному різноманітними безхребетними. Крячки - перелітні птахи.
Біля води можна побачити пташок з довгими ногами. Це кулики. Один з найменших куликів - малий зуйок. Яйця ці пташки відкладають просто на березі, злегка прикриваючи їх піском. Живляться пташки різними комахами, яких збирають на березі.
Представник сивкоподібних - чайка звичайна. Її характерна ознака -чубчик на голові Чайки - рухливі пташки, швидко бігають серед трави, відшукуючи свій основний корм - комах, їхніх личинок.
Ряд Голубоподібні. Голуби ведуть денний спосіб життя, більшість з них осілі. Всі голуби моногами і утворюють досить міцні пари. Пташенята гніздового типу вилупляються голими і безпомічними і живляться так званим пташиним молоком - клітинами епітелію, що відшаровується від вола, з випотом лімфи. Пташенят що підросли, годують насінням, що розбухло у волі.
Найбільш поширений напівдикий свійський голуб, схожий на сизого голуба.
Весняне воркування і парування починається рано, наприкінці лютого. Гніздо влаштовують у будівлях людини самець і самка. Воно має вигляд неохайно складеної купки з гілок. Висиджують яйця обидва птахи протягом і 7 днів. Пташенята живляться кашкоподібним виділенням, устромляючи свій дзьоб у широко розкриті роти дорослих птахів. Голуби живляться насінням різних рослин - дикорослих і культурних, яке збирають на землі.
Поширеною у населених пунктах стала кільчаста горлиця.
Кільчастою горлицею його називають за чорне півкільце на шиї. "Пташка дуже ладна. Вохристе оперення прикрашає чорна з білим смужечка на горлі. Кільчаста горлиця веде осілий спосіб життя. Гнізда будують парами на деревах, телеграфних стовпах, іноді навіть на стрілах підйомних кранів, що працюють на будівництві. Гніздо складається з невеликої кількості гілок. У кладці, як і у напівдикого домашнього голуба, два яйця, з яких через 14 днів вилупляються пташенята, а через 25 днів вони вже літають. За літо може бути дві кладки.
Ряд Зозулеподібні. Це середні за розміром птахи з довгим хвостом, вузькими довгими крилами і великим ротом.
У світовій фауні налічується 146 видів зозуль, з яких більша половина будує примітивні гнізда, самі насиджують яйця і виводять пташенят. У решти зозуль спостерігається гніздовий паразитизм. Саме до таких належить і наша зозуля звичайна.
Зозуля трохи більша за шпака, з темно-сірим або буро-рудуватим у самок забарвленням, знизу забарвлення сірувато-біле з темними поперечними смугами по білому череву.
Спочатку прилітає самець, а через кілька днів і самка. Самець займає ту саму гніздовутериторію, на якій він вивівся. Під час співу самець опускає крила, піднімає і розпускає хвіст. Кукування можна слухати і вдень і вночі, але особливо інтенсивно птахи співають на ранкових та вечірніх зорях.
Найчастіше її можна зустріти там, де гніздиться багато співучих пташок. Зозуля зазирає у кожний кущ, спускається на землю, відшукує гнізда потрібної їй пташки, щоб покласти туди своє яйце.
Першим в гнізді вилупляється зозуленя (на 12-й день), а на 12-14-й день інші пташки. Пташеня зозулі голе, воно більше від інших пташенят, росте дуже швидко, особливо в перші дні.
Протягом 3-4 днів зозуленя позбавляється від своїх братів і сестер. На п'ятий день життя зозуленяти рефлекс викидання згасає і решта пташенят гине від голоду.
Протягом сезону розмноження, який у зозуль розтягнутий і продовжується з кінця квітня до середини липня, кожна самка відкладає 20 яєць з інтервалом у 1-3 дні. Яйця зозулі порівняно з розміром птаха досить дрібні. Форма яєць і їх забарвлення надзвичайно різноманітні, але в цілому вони схожі на яйця хазяїв гнізда. Найчастіше самка зозулі підкидає яйця до тих птахів, в гнізді яких вона сама вивелася.
Період відкладання яєць у зозулі дуже тривалий. У цей час вона встигає відкласти 20- 26 яєць. Оскільки розвиток зародка закінчується через 11 - 12 днів, неможливо було б і висиджувати кожне яйце і годувати пташеня одночасно.
Вільна ж від клопоту будування гнізда й насиджування яєць зозуля летить туди, де є багато шкідників лісу. За годину вона може з'їсти більше 100 гусениць.
Loading...

 
 

Цікаве