WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Клас Птахи - Реферат

Клас Птахи - Реферат

досить багато по різних, особливо незамерзаючих водоймах. В літньому оперенні самець подібний до самки і відрізняється тільки світло-сірими рульовими перами з широкою білою каймою.
Навесні крижні прилітають значно раніше від інших качок - з появою перших таловин на льоду. Найулюбленіші місця оселення -- лісові болота, плавні по берегах річок і озер, де можна ховати каченят. Гнізда птах мостить недалеко від води в ямці під кущем чи деревом, на купах очерету на воді, в широких дуплах старих дерев. У кладці 8-9 яєць, які висиджує самка.
Крижні добре плавають, пірнають лише під час небезпеки, добре літають, ходять перевальцем.
Вони живляться водяними рослинами, насінням, комахами, молюсками.
Чирок (тріскунок, свистунок) - маленька качечка, майже вдвоє менша за свійську, найпоширеніша серед качок, доступна для спостережень з дітьми. У самця забарвлення спини та грудей навесні яскраве, черево біле, боки та крила світло-сірі. На коричневій голові рисочки за очима, дзьоб чорний. Самка світло-бура, ряба, знизу 6іляста.
Чирки добре плавають, ходять сушею і досить швидко літають. Оселяються по берегах водойм, де є зарості очерету, рогозу, різні кущі, переважно в зоні Полісся і Лісостепу. Гнізда мостять у густій траві, куди самка відкладає 7-10 яєць. Живляться чирки насінням і зеленню рослин, молюсками, комахами.
Ряд Соколоподібні, або Денні хижаки.
Слід підкреслити їхню своєрідну будову: міцний гачкуватий дзьоб, довгі загнуті кігті, за допомогою яких утримується здобич, їжа хижих птахів тільки тваринна. Вони полюють переважно на гризунів, комах, рідше на птахів, риб, земноводних, плазунів, поїдають падаль. Більшість хижих птахів - корисні. Наприклад, боривітри протягом дня з'їдають від двох до дев'яти мишей і полівок. Вигодовуючи пташенят, вони за місяць приносять до гнізда і90 ховрахів і 200-250 мишоподібних гризунів. Окрім усього, знищуючи хворих і слабких звірів і птахів, хижаки відіграють важливу роль у природному доборі.
Багато їх занесено до Червоної книги України: змієїд, стерв'ятник, сип білоголовий, гриф чорний, беркут, могильник, орел степовий, орлан-білохвіст, шуліка червоний, скопа, балобан, сапсан.
Досить поширеними хижими птахами є шуліка чорний, яструби. Шуліку легко розпізнати за довгим виделкоподібним хвостом. Це перелітний птах, який вже в березні літає у лісах, річкових заплавах. Гнізда мостить на деревах, відкладаючи 2-4 яйця. Живиться рибою, переважно дохлою, дрібними гризунами, комахами, покидьками.
Яструбів великого і малого можна впізнати за сірувато-бурим забарвленням спини і смугастим забарвленням нижньої частини тіла. Птахи живуть у лісах, де високо на деревах влаштовують гнізда. Живляться птахами, гризунами, у зв'язку з чим приносять певну шкоду. Яструби - птахи-санітари, яких потрібно охороняти, як і всіх інших хижих птахів, що стали рідкісними.
Ряд Куроподібні. Це дуже поширена група птахів, більшість з яких ведуть наземний спосіб життя. Дзьоб короткий, опуклий. Крила короткі і широкі, ноги сильні, пристосовані до розгрібання.
В Україні зустрічається тетерук, глухарі, куріпка сіра, перепел, фазан, рябчик.
Глухар - один з найбільших представників куриних. Він такого самого розміру, як індичка. Самці мають темно-буре оперення з білими плямами і металево-зеленим відблиском чорного зола, червоні брови, спина та крила темно-коричневі.
Оселяються глухарі у великих старих лісах. Глухарі більше перебувають на деревах, де й живляться взимку майже тільки хзоєю. а в інші пори року -- ягодами, жолудями, насінням, зеленими ніжними листками. Влітку охоче поїдають різних комах, черв'яків. Пташенята живляться виключно маленькими комахами.
Одне з найцікавіших сезонних явищ у житті глухарів - токування. У березні під час токування глухар співає своєрідну пісню - серед звуків чується то якесь скриготіння, то бурмотіння. Дуже обережний чутливий птах так захоплюється співом, що на кілька секунд зовсім втрачає слух і свою звичайну обачність - не чує не тільки сильного шуму, а навіть постріли мисливців.
Взимку, коли випадає глибокий сніг, глухарі з дерева пірнають у кучугури, де і ночують, а у великі морози та хуртовину перебувають там і вдень.
Тетеруки зараз гніздяться на Поліссі, півночі Лісостепу і в Карпатах. Дорослий самець має червоні брови, чорне з металевим відблиском оперення, біле "дзеркальцем на крилах. Самка так само, як і молоді птахи, сірувато-руда або ж сіренька, строката, що дає їй змогу маскуватися під час висиджування.
Тетерук більшу частину життя проводить на землі, де він швидко рухається. Під час переслідування негайно злітає. Літає швидко і легко. Птах не боїться холоду і взимку перебуває переважно на деревах, але під час великих морозів заривається у глибокий сніг, де робить ходи до 8 м завдовжки.
У тетерука навесні відбуваються шлюбні ігри - тетерукові токи. Рано-вранці самці збираються на галявині і, розпустивши пір'я, починають бурмотіти, наскакуючи один на одного. Після парування самка відкладає в ямці на землі 6-12 яєць. Маленькі пташенята здобувають собі корм, як тільки виходять з гнізда. Спочатку вони живляться виключно комахами, а пізніше починають їсти і ягоди, листки та квітки різних трав
Живляться тетеруки влітку мурашками, жуками, гусінню, а також листками і насінням диких і культурних рослин. Взимку поїдають сережки, бруньки на гілках берези, вільхи, верби та жолуді.
Рябчик має строкате, плямисте забарвлення з рудуватими і білими смужками, звідси і назва. Цей птах надзвичайно спритно бігає між кущами, травою, його навіть важко помітити в заростях. Свою присутність птахи викривають протяжним свистом. Оселяються рябчики у хвойних і листяних лісах. Живуть птахи парами, кожна з них має свою ділянку. Гніздо влаштовує у ямці. Самка має захисне забарвлення і майже непомітна в добре замаскованому гнізді. Живляться рябчики переважно бруньками, хвоєю, лісовими ягодами, молоденькими листочками. Під час виведення пташенят поїдають і комах. Через кілька годин після вилуплення пташенята швидкобігають і разом з самкою переходять на поляни, просіки та узлісся в пошуках комах, а через 2 - 3 тижні вже злітають на дерево, де і ночують.
Перепели - рудувато-сірі, строкаті пташки, трохи більші за шпака. Самець відрізняється від самки темною плямою на волі. Птахи ведуть наземний спосіб життя.
Незабаром після повернення із зимівлі у пташок починаються шлюбні ігри.
Перепели - обережні птахи, добре ховаються у траві, швидко бігають. Гніздо мостять у ямці, відкладаючи від 9 до 18 яєць, висиджують 15 - І 7 днів. Пташенята вилупляються завбільшки з маленького горобчика. Вони дуже рухливі.
Живиться перепел пагонами, різним насінням та комахами, серед яких є багато небезпечних шкідників.
Фазан - чудовий декоративний птах, особливо самець. У самок забарвлення темніше і коротший хвіст. Улюблені місця перебування птаха - густі чагарникові та очеретяні зарості. Більшу частину свого життя він проводить на землі, а ночує переважно на дереві. На землі бігає надзвичайно швидко і невтомно. У них є токування. Гніздо фазан мостить у густих заростях на землі. !8 - 20 яєць самка висиджує протягом 23 - 25 днів.
Живляться фазани ягодами, насінням"_6руньками та молодими нагонами, а влітку ще й різними комахами.
Куріпка сіра - осілий птах,
Loading...

 
 

Цікаве