WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Клас Птахи - Реферат

Клас Птахи - Реферат

перелісках, парках, великих садах, де неподалік росте багато бур'янів, рослин пустирів, насіння яких є їхньою основною їжею. Пташенят вигодовують попелицями, згодом - насінням. У вересні старі і молоді птахи збираються у великі зграї і восени та взимку кочують полями, садками і лісовими галявинами, видзьобуючи насіння бур'янів. Щиглики - корисні птахи. Знищуючи шкідливих комах і поїдаючи насіння бур'янів, вони приносять значну користь сільському господарству.
Зяблик (див. табл. XV, 3) - звичайний гніздовий птах. Весняне оперення самця дуже гарне: голова сірувато-голуба, спинка коричнева, грудка і черевце рожево-червоні. На крилах широкі білі смужки. У забарвленні самок переважають сірі відтінки. На півдні зяблик почасти осілий птах, в інших областях - прилітний. На місця гніздування першим прилітає самець, а через кілька днів - самка. Зустріти зяблика можна в лісах, парках, оселяється він на деревах садів і бульварів і доступний для спостереження дошкільників. Через день-два після прильоту самець, сидячи десь на верхівці дерева, починає свою бадьору пісеньку, яка звучить гучно: "Фю-фю-рю-ля-ля-ді-ді-ві-чіу". Особливо характерним і незмінним є закінчення "ві-чіу". Слід навчити дітей розрізняти пісню зяблика. Зимують пташки переважно в Криму і на Кавказі. Живляться насінням різних дерев та бур'янів, а пташенят вигодовують комахами. Зяблик - окраса нашої природи, корисний птах, і його треба охороняти.
Костогриз (див. табл. XV, 4) - пташка величиною з шпака, але з більш міцним тілом. Особливо легко навчити дітей відрізняти його за товстим конічним дзьобом. Забарвлення яскраве: лоб і тім'я світло-коричневе, шия сіро-рожева, черевна сторона тіла винно-сірого кольору. Самка забарвлена менш яскраво. Досить часто костогризи зустрічаються в листяних лісах, гаях, садах і парках, де поблизу є фруктові сади. Костогризи - зерноїдні птахи. Живляться насінням кісточкових плодово-ягідних рослин: вишні, сливи, черемхи, а також насінням клена, липи, ясена, вільхи, горобини, кукурудзи, соняшника, їдять вони і комах. Після вильоту молодих птахів у серпні птахи об'єднуються у зграйки: кочують плодовими садами і городами. Там, де костогризів багато, вони в період визрівання плодів і ягід можуть заподіяти певної шкоди садам.
Вівсянка звичайна (див. табл. XV, 5) - досить поширений птах, живе на відкритих просторах. Заселяють луки, поля, зустрічаються на лісових галявинах, у садах, а взимку часто біля людських осель. Гніздяться на землі. Живляться насінням трав, улітку - переважно комахами. Звичайна вівсянка трохи більша за горобця. У самця зверху голова, щоки, горло і черевце жовті, спина бура з поздовжніми плямами. Самки і молоді пташки забарвлені не так яскраво. Вівсянки - осілі птахи в Україні і не уникають близькості людини. Гніздо мостять у ямці, зрідка невисоко в кущах. Восени і взимку зграї вівсянок інколи разом з горобцями кочують у пошуках насіння різних рослин. Вибираючи залишки зерна, вівсянки при цьому видзьобують велику кількість насіння бур'янів. Про місцезнаходження птахів можна дізнатися за дзвінкою піснею, яку самець вівсянки звичайно часто повторює: "Зінь-зінь- зінь-зінь-ці-і". Треба розповісти дітям, що пташка є окрасою природи і корисною.
Шишкар звичайний (див. табл. XV, 6) - представник в'юркових. Розміром він трохи більший за снігура. Нижня і верхня щелепи дзьоба зігнуті і їхні кінчики перехрещуються між собою. Забарвлення старих птахів - яскраво-червоне в самців і жовтувато-оранжеве або зеленкувато-жовте - в молоді і самок. Цікаво розповісти дітям про цього птаха, використавши картинку. Гніздиться він у ялинових лісах, де мостить гніздо на верхівці під кудлатою гілкою, яка захищає його від дощу та снігу. У таке затишне гніздо, вимощене мохом, вовною та пухом, у лютому - березні, коли в лісі ще лежить сніг, а інколи бувають люті морози, самка відкладає 4-5 яєць. У цей час самець годує самку. Через два тижні вилуплюються пташенята. Самець приносить їжу і для них. Шишкар живиться насінням хвойних дерев, дуже майстерно витягає їх з шишок. За це він і дістав назву шишкаря. Добувати насіння йому допомагає перехрещений дзьоб. Оскільки шишки у ялин вистигають кожного року і починають розкриватися взимку, їжі для дорослих птахів і пташенят вистачає.
Завдяки харчуванню насінням хвойних дерев, тіло шишкаря настільки просочується смолою, що понад десять років може лежати в землі, наче мумія, не піддаючись гниттю. Шишкарі - гарні і корисні птахи, бо, збиваючи шишки, вони сприяють розповсюдженню насіння ялини.
Ряд Гусеподібні об'єднує великих і середніх за розміром птахів, які живуть на водоймах, внаслідок чого виробилися такі пристосування у будові: дзьоб переважно плоский, по краях його розташовані рогові пластини, які разом з пластинками по краях м'ясистого язика утворюють фільтрувальний апарат. Ноги короткі, направлені вперед, пальці об'єднані плавальною перетинкою. Оперення щільне, не промокає у зв'язку з тим, що змащується виділенням куприкової залози. Всі гусеподібні прекрасно плавають, багато видів добре пірнають. Характерними представниками є лебеді, сірі гуси, крижні, чирки.
Лебідь-шипун - найбільший з лебедів. Відрізняє його від кликуна довга витягнута S-подібна шия, роговий наріст в основі дзьоба. Забарвлення дорослих птахів дуже гарне - білосніжне, а в молодих - сіре. Роздратований лебідь шипить, звідси і походить його назва.
Своє величезне гніздо з сухого очерету вони влаштовують у такому місці, де їх не турбує людина. Навколо гнізда обидва птахи витоптують рослинність, це дає їм змогу вчасно помітити будь-яку небезпеку. Самка насиджує 7-9 яєць близько місяця, самець плаває поблизу, оберігаючи її.
Лебеді живляться водними рослинами, які дістають з дна мілководдя. Хоч плавають вони і добре, але не пірнають.
Лебідь-кликун менший за шипуна, шия у нього досить пряма. Кликун подає голосний крик, який чути досить далеко. Зустрічається в нашій країні і залітний лебідь малий. Він схожий на клику-на, тільки менший.
На штучних водоймах міських парків зустрічається ще й чорний, або як його називають, австралійський лебідь, якого завезено з Австралії як декоративного птаха.
Лебеді надзвичайно гарно летять, граціозно витягуючи вперед шиї. Паруються птахи на все життя. Якщо один з птахів загине, то другий птах літає самотньо, тужливо кричить і довго не парується. Ці гарні птахиохороняються як рідкісні.
Серед гусей, які найчастіше зустрічаються в Україні,- гуска сіра, білолоба, гуменник. Найбільше значення має гуска сіра. Розміром цей птах з середню свійську гуску, має гарне попелясто-сіре забарвлення. Гніздиться лише у гирлі Дунаю, в пониззях Дніпра, Дністра, в інших великих озерах та болотах Полісся і Лісостепу.
Гуси добре ходять по суші, плавають на воді, пірнають. Гнізда мостять в очеретах або в осоці, у кладці 4-6 яєць. Через місяць вилуплюються гусенята, які, підсохнувши, покидають гніздо і тримаються на водоймі серед заростей водних рослин. Самець і самка спочатку невідлучно перебувають біля виводка. Їжа гусей виключно рослинна (свіжа соковита трава, частини болотяних рослин, водяний горіх
Під час сезонних перельотів зустрічається дуже подібний до сірої гуски, але значно темніший, гуменник.
Крижень - річкова качка. Його вважають родоначальником більшості порід свійських качок. Крижнів взимку
Loading...

 
 

Цікаве