WWW.REFERATCENTRAL.ORG.UA - Я ТУТ НАВЧАЮСЬ

... відкритий, безкоштовний архів рефератів, курсових, дипломних робіт

ГоловнаБіологія, Зоологія, Аграрна наука → Фауна Карпат: ссавці - Реферат

Фауна Карпат: ссавці - Реферат

західні області України завезли єнотовидного собаку, природний ареал якого знаходиться в Уссурійському краї, Японії, Китаї, Кореї. Він акліматизувався і став складовою частиною фауни Закарпаття і Прикарпаття. Оселяється в річкових долинах. Єнотовидний собака - всеїдна тварина. Любить ласувати кукурудзою, кавунами і навіть виноградом. Корисний своїм цінним хутром, а також тим, що знищує шкідників сільськогосподарських культур. Але може шкодити мисливському і сільському господарству, тому кількість його повинна бути обмеженою.
У горах ще збереглись рисі - великі хижаки з родини котячих. Водяться вони біля верхньої межі лісу, ховаючись у густих лісових масивах і буреломах. Сильні зимові снігопади змушують їх переселятися в долини річок і низькогір'я. Живиться рись птахами, зайцями, нападає на козуль, диких свиней та овець.
У лісових хащах і кам'яних скелях Карпат збереглись і дрібніші хижаки роду котячих - дикі коти. Основною їжею їх є дрібні мишовидні гризуни. Іноді дикі коти нападають на мисливських і домашніх тварин. Промислового значення вони не мають, але як рідкісні звірі перебувають під охороною закону.
БІЛКА ЗВИЧАЙНА
(Sciurus vulgaris)
Ознаки: довжина тіла 20-30 см, хвіст 14-25 см, висота 5-6,5 см, маса 200-500 гр. Для цього надзвичайно в'юнкого звірка характерні довгий пухнатий хвіст і вуха з "пензликами". Звичайну білку легко поплутати із сірою білкою, завезеної з Північної Америки в Англію. Але на відміну від останньої, хутро звичайної білки в основному бурих тонів, що можуть варіюватися від глибокого чорно-бурого до світлого червоно-бурого відтінків. Черево завжди світле. Колір хутра залежить від середовища проживання. Білка дуже добре лазить по деревах. Вона так само швидко піднімається нагору на дерево, як і спускається вниз головою. Вона добре і прицільно стрибає. Невелика маса дозволяє підніматися їй на частину крони і на кінці гілок дерев. При цьому довгий пухнатий хвіст служить білці своєрідним балансиром. А під час стрибка він служить кермом. Сигнал тривоги - голосний цокіт.
Середовище проживання: лісу усіх видів від низовини до гір. У великих садах і міських парках звірки швидко приручаються і дозволяють себе годувати.
Спосіб життя: оскільки білка - тварина денна , вона цілком доступна для спостереження. З незвичайною моторністю миготить вона в кронах дерев, без зволікання стрибає на сусіднє дерево або кущ, мчить стовбуром нагору і вниз або довгими стрибками скаче по землі. Вона будує кулясті гнізда з гілок і листя в дуплах або в кронах дерев (гайно). У гнізді вона спить або народжує дитинчат. Узимку вона в дійсну сплячку (зі зниженням температури тіла) не впадає, а перемежовує сон зі станом дрімоти. Завдяки зниженню активності, зменшується потреба в їжі. Найвищу активність білка виявляє в період спарювання, коли самці влаштовують дійсні гонки за самками в кронах дерев. Весь інший час білки живуть поодинці. Тільки в міських умовах білки збираються по кілька особин на невеликому просторі, у місцях, де регулярно одержують їжу з рук людини.
Розмноження: основний час розмноження припадає на весну і початок літа. Білки, як правило, у низовині народжують 2 рази в рік. Вагітність триває 28 днів; народжується 4-5, максимум 7 дитинчат, голі та сліпі. Оскільки вагітні самки часто будують запасне гніздо, то при руйнуванні першого гнізда вони можуть швидко перетягнути дитинчати в нове. Вхід у гніздо звичайно улаштовується внизу збоку, тому що білці зручніше забиратися в нього знизу нагору. Цим воно відрізняється від пташиних гнізд.
Харчування : білки дуже рідко розбірливі в їжі і перемелюють усе, що попадає на їхні міцні зуби. Меню білки досить багато: горіхи, букові горішки, насіння їли, сосни, ялиці, жолуді і насіння ін. рослин, вкл. ягоди, плоди, гриби і дрібних тварин . Вони з задоволенням поїдають пташенят і яйця, розоряють гнізда співочих птахів.
Вороги: найлютіші вороги білок - яструб і лісова куниця. Якщо білка наважитися вибратися на поверхню деревної крони, яструб блискавично кидається на неї . Лісова ж куниця - гідний супротивник білки, тому що не уступає їй у спритності. Вона жене білку по гілках , і хоча білка легша і вони краще її витримують, зате куниця далі стрибає.
Загальні відомості: темно-бурі білки хвойних лісів "особливо бурхливо" реагують на врожай ялинових шишок. А він у різні роки дуже різний. Дійсно врожайні роки дуже рідкісні. Але тоді білки народжують велику кількість дитинчат і щільність популяції зростає багаторазово. Насіння хвойних надзвичайно поживні, і їх легко добути. Із шишками білка справляється дуже спритно. За день звірок обробляє 10-15 ялинових шишок або більш 100 соснових. Схопивши зубами лусочку, він піднімає її нагору так, що вона відтягається або відлітає, а потім витягає насіннячко. Соснову шишку білка обробляє за 3 хвилини. Вона добуває близько 30 штук насінин, що разом важать 2 десятих грама. Денний раціон у 100-150 шишок складає 5% ваги тіла білки. Це досить для того, щоб ще відкласти жир.
БОРСУК (Meles meles).
Поширений в лісах Полісся, лісостеповій зоні та Карпатах, трапляється також в степовій зоні. Хутро має сірого забарвлення. Оселюється поблизу води - по ярах, балках, біля річок, струмків та озер.
Живе в глибоких норах, що мають складну будову та декілька виходів. На відстані 1-3 км від основної нори борсук має декілька тимчасових. Часто влітку він днює у густому чагарнику.
Це нічний звір. Живиться як рослинною, так і тваринною їжею. Поїдає різні корінці, плоди, ягоди, горіхи, жолуді, гриби, жуків, слимаків, черв'яків, жаб, ящірок, дрібних гризунів, пташок та їх яйця тощо. Влітку часто навідується на плантації цукрових буряків, кукурудзи, баштани тощо.
На осінь відкладає багато жиру і в листопаді - на початку грудня залягає в сплячку, але спить неміцно і у відлигу навіть серед зими виходить з нори. В березні, після 340-350-денної вагітності, самка народжує 2- 6 малят. Паруються борсуки через декілька днів після народження малят. В травні - червні борсученята починають виходити з нори. Статевої зрілості борсук досягає на третьому році життя. Живе близько 16 років. Борсук, винищуючи велику кількість шкідливих комах, їх личинок та мишовидних гризунів, дуже корисний у лісовому господарстві.
Полювання на нього на Україні заборонене. Занесений в Червону Книгу України.
Бурий ведмідь
Бурий ведмідь - найбільший з наших наземних хижаків. Маса окремих тварин сягає 450 кг (маса найбільших камчатських ведмедів сягає 600 кг, довжина тіла 2,55 м, висота 1,35м). Завичайно зустрічаються дорослітварини масою 100-200 кг.
Колір шерсті ведмедя сильно залежить від індивідуальної мінливості і буває від темно-бурого, майже чорного, до світло-сірого і соломяно-жовтого. В ведмежат на шиї та грудях бувають світлі плями, які часто утворюють своєрідний нашийник, котрий з віком пропадає, але і в дорослих ведмедів інколи буває помітна нечітка світла пляма на грудях
Поширений ведмідь по всій лісовій зоні. Він надає перевагу старим мішаним лісам, з буреломами, болотами, річковими долинами. Тільки в горах ведмідь може оселятися в слабозарослих місцях, і часом зустрічається на альпійських луках. В Карпатах ведмедя найчастіше можна зустріти в Ґорґанах.
Склад їжі ведмедя залежить від сезону і урожаю тих чи інших кормів. Зразу після сплячки тварини харчуються мурахами, пагонами осики, бігають за лосями, але в основному живуть за
Loading...

 
 

Цікаве